Varför är vissa människor vänsterhänta & andra rätt ?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-05-20
Cirka 85 procent av världen är högerhänt . Av de återstående 15 procent , de flesta vänsterhänta med ett litet antal , ungefär en av 100, ambidexter eller rätt att använda antingen hand i viss utsträckning. Den ledande teorier om varför behandla kroppen och genetik , men det finns inte tillräckligt med bevis ännu att besvara frågan slutgiltigt

gamla teorier

vänsterhänthet brukade vara en ses som en förbannelse , ett tecken på ondska eller hjärnskador. Även i början till mitten av 20th century , var natur vänsterhänta lära sig använda sin högra hand i alla fall . Sådana teorier har sedan avskedats av det vetenskapliga samfundet .

genetik

Den ledande teorier om varför vissa människor är höger eller vänster hand har att göra med genetik . Genetiker anser att det naturliga urvalet och människans verksamhet över tiden ha gynnat genen för rätt opartiskhet. De attribut skillnaden att två olika manifestationer av en gen . D -genen producerar högerhänta , och C -genen tillverkar båda. C står för " chans ". Vissa personer med C- genen är högerhänta , en del är vänsterhänta och några är ambidextrous .

Biologi

Den biologiska teorin bygger på olika förmågor hos olika områden i hjärnan . Det anges att eftersom tal och språk båda kräver finmotorik att hjärnan kan dela sig på ett sådant sätt att den ena sidan av hjärnan hanteras båda. Eftersom den vänstra sidan av hjärnan hanterar språket i flesta flesta människor skulle bli högerhänt . Andra menar att eftersom vissa människor använder den högra hjärnhalvan på språk denna teori inte förklara varför det finns så få vänsterhänta .

The Shield

Vissa har fört fram tanken att vänsterhänthet avser där en krigare håller sin sköld . Eftersom hjärtat är på vänster sida av kroppen en krigare som hade sin sköld med sin vänstra hand skulle vara bättre skyddade . Andra påpekar dock att enligt grottmålningar , var högerhänta dominerande innan människan började använda sköldar .

Skador och lärande

För många år fanns människor som vänsterhänt utbildas till högerhänt ändå . Detta görs inte längre i de flesta av världen, men människor som lider någon form av skada eller har ett funktionshinder i ena handen ofta lära sig att använda andra lika effektivt .

Kreativitet

Vissa har hävdat att vänsterhänta är mer kreativa än högerhänta , pekar på en lång lista av kända vänsterhänta inklusive Leonardo Da Vinci och Albert Einstein exempel. Om detta vore sant så kan det hjälpa leda till svar . Kritiker dock påpeka att det finns också många högerhänta kreativa människor och att det finns många bilder som visar Einstein ritning på en svarta tavlan med sin högra hand .

Previous:nothing Next:hygien tips för barn

Relaterade artiklar


 • det Integumentary system i kroppen
 • zap löss behandling
 • riktlinjer för män & hjärtsjukdom
 • teknik och för tidig spädbarnsvård
 • lägre sternum smärta
 • Vilka funktioner i urinröret ?
 • skadliga effekterna av andning katt urin
 • hur du lägger till anhöriga till din sjukförsäkring
 • Vad är orsaken till smärta under höger skulderblad ?
 • ljud hörapparater
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com