flebotomi & venpunktion

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-05-17
Individer har blod dras av flera skäl . En läkare kan ha beställt en blod oavgjort som ett diagnostiskt verktyg , en individ kan donera till en samling blod organisation, eller , mer sällan , låta blodet kan faktiskt vara en del av en individs medicinsk behandling. Två huvudsakliga förfaranden för att dra blod finns-venpunktion och flebotomi

venpunktion

venpunktion avser insamling av blod från en ven , vanligen med hjälp av en nål . Hos spädbarn , små barn eller dem som blodinsamling är svårt , kan en tekniker använda en Lancet att sätta en liten punktering i huden för att dra blod . När större mängder blod tas bort för analys kan en lösning vara långsamt pumpas in i kroppen för att stabilisera systemet . Heparin kan också spädas och injiceras i en patient vid blodpropp anses vara en betydande risk .

Flebotomi

Enligt healthline. com , " flebotomi är den handling av ritning eller ta bort blod från cirkulationssystemet genom en cut ( snitt ) eller punktering för att få ett prov för analys och diagnos . " Flebotomi görs även för att behandla olika tillstånd , inklusive de som höjer röda volym blodkroppar ( såsom polycytemia vera ) och de som ökar mängden järn i blodet till farliga nivåer ( t. ex. hemokromatos , hepatit B och hepatit C ). Läkare kan också använda flebotomi att minska den totala blodvolymen hos en patient .

Utrustning

För att ta ett blodprov , wraps en tekniker ett band runt överarmen för att ge trycket att venen , vilket gör det mer synliga . Platsen är sedan rengöras med ett desinfektionsmedel provtagningspinne . En nål sätts in, eller en liten metall Lancet används för att bryta huden . Blod dras upp genom en nål i en ansluten slang . Om ett stort prov som krävs av en ledad område ( som armbågen ) , kan patientens arm fästas på en bräda för att förhindra rörelser . Ytterligare rör kan fyllas innan processen är klar och ett bandage används .

biverkningar

Någon som ger blod som en del av ett förfarande som syftar till att ta bort vissa element från blodet eller minska den totala volymen av blod är sannolikt att uppleva biverkningar relaterade till den underliggande sjukdomen och bör diskutera eventuella problem med sin läkare . En individ som ger blod för analys eller donation kan känna ett lätt stick eller stickande känsla när nålen sätts . En lätt bultande känsla efteråt är vanligt , men kommer snabbt avklinga . Långt mindre frekventa biverkningar är kraftig blödning , svimning , berusningskänsla , blod ackumulering under huden och infektion .

tänka på

Beroende på testet görs , kan en läkare be en patient för snabb för 8 , 12 eller ens 24 timmar innan blodgivning . I andra fall kan en patient riktas att begränsa vissa mediciner under en tid före provtagningen .

Personer med allergier uppmuntras att informera tekniker vid blodinsamling att se några negativa reaktioner kommer att inträffa. De med latex allergier kan begära ett band av ett annat material (vanligen gummi) för att ge tryck på armen området och göra blodet svälla för indrivning.

Previous:nothing Next:hur du lägger till anhöriga till din sjukförsäkring

Relaterade artiklar


 • grader i genetisk vägledning
 • riktlinjer för män & hjärtsjukdom
 • hur äldreomsorg och den svaga
 • det Integumentary system i kroppen
 • Vad är orsaken till smärta under höger skulderblad ?
 • lägre sternum smärta
 • post mastektomi smärta i bröstkorgen
 • Vilka är farorna med klubbor ?
 • hur du lägger till anhöriga till din sjukförsäkring
 • ljud hörapparater
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com