nivåer av mänsklig beröring

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-06-16
Touch är en integrerad del av mänsklig utveckling. Genom 1950 och 1960, forskare Harry Harlow och Rene Spitz, bland annat genomförs landmärke studier som visar att beröring främjar bifogad fil. Det finns flera aspekter av beröring. Behärskning av nivåerna av beröring är en känsla du utvecklar med tid och erfarenhet

historia och vilken betydelse

Spädbarn uttrycka behov på en mycket grundläggande nivå. Ett barns första kontakt med en förälder, ofta en mamma, skapar ett prejudikat för interaktion genom hans liv. Forskning har visat att spädbarn behöver regelbunden kontakt med människor utvecklas på ett hälsosamt sätt. Bebisar som börjar livet med friska touch verkar nå utvecklingsmässiga milstolpar snabbare. Forskning har också visat att friska touch tidigt i livet hjälper barn att utveckla obligationer och kontakt med andra människor bättre som vuxna.

Typer

Passiva touch är grundläggande kontakt mellan människor när de interagerar eller dela utrymme, t. ex. borstning armbågar eller går leveranser till någon. Active touch är målmedveten kontakt, till exempel en klapp på ryggen, en massage eller torka en bebis näsa. Social är beröring de kontakter med det specifika syftet att öka social medvetenhet /kompetens och bildar tillbehör som t. ex. kramar, hand innehav, skakade hand och kysser. Sociala beröring kan vara föräldrarnas, platonsk, romantiska och sexuella.

Överväganden

Var och en av följande aspekter av beröring kan ändra innebörden och avsikten. Att känna till och använda dessa aspekter kan hjälp för att välja lämplig typ av beröring för varje situation och person.

Varaktighet syftar på hur länge en touch varar. Social beröring eller beröring med främlingar eller bekanta kommer att vara av en mycket kortare tid än rör med vänner eller familj. Ett bra tips är att välja varaktighet baserat på hur nära relationen. Om människor inte är mycket nära eller väl förtrogen, ska vidröra vara korta och målmedveten. För vänner, romantisk partner och förälder /barn interaktion, tenderar varaktigheten att vara längre, som med kramar, kyssar och även enkla åtgärder såsom smekningar.

Läge avser den del av kroppen beröring. Läge är nyckeln att välja lämpliga touch per situation . Undervisa barnen om lämplig lokalisering av beröring är mycket viktigt också . Håll sociala handen dörrändarna den andra personens kropp . Handskakning eller kort klappar på axeln är exempel på lämplig lokalisering av kontakten med nya människor eller bekanta . Bli inte för nära eller dröja kvar när man rör främlingar eller medarbetare . Beroende på intimitet i relationen , plats förändringar . Föräldrar touch barn intimt att bada , blöja och klä dem . Vuxna kram, kyss och beröring romantisk partner sexuellt. Som med varaktighet ligger intimitet nivå i en relation en bra indikator på acceptabla platser för beröring.

Frekvens avser de slag och mängd av beröring och bör vara det som är mest lämpliga för relationen. Människor kan röra kära mycket ofta. Generellt beröring med främlingar eller bekanta är mycket mindre frekvent, och får endast användas när situationen kräver det.

Sensation hänvisar till känslor förmedlas genom beröring. Även erfarenheter varierar kraftigt från person till person, bör alla touch i det mänskliga samspelet hållas inom sfären för att producera bekväma känslor snarare än stressande och kära.

Fördelar

Touch är avgörande för barnets utveckling, men det ger också fördelar i hela den mänskliga livscykeln. Touch skapar bilagor som varar livet ut. Touch kan stöd i att hantera problem, minska stress och lindra smärta. Enligt Alternativa terapier inom hälsa och medicin, är terapeutisk beröring visat sig lindra några av symtomen vid fibromyalgi, demens och Alzheimers sjukdom.

Varning

Touch , men en del av livet , är en mycket personlig erfarenhet. När du väljer nivåer av mänsklig beröring, måste människor vara uppmärksam på vilken typ av beröring och aspekter av beröring . Kunskap om halter av mänsklig beröring ger människor möjlighet att välja lämpliga touch för situationen. När du är osäker är det bäst att välja den kortaste och mest formella touch för att vara lämpliga och respektfull . Var medveten om att varje person har haft olika erfarenheter med touch , några möjligen inbegripet kränkningar eller misshandel . Respekt kropp utrymme och avstå från touch helt och hållet i situationer som tycks förtjäna extra försiktighet.

Previous:nothing Next:naveln och buksmärta

Relaterade artiklar


 • flisas skiva & ryggsmärtor
 • kristaller i spädbarnsurin
 • zap löss behandling
 • barn och musikterapi
 • mediciner för kolik
 • Tio tips för jordbävningen säkerhet
 • förekomst och orsaker till diarré hos barn
 • naveln och buksmärta
 • svans ben och höft smärta
 • pool risker för barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com