vad är det jobb i gallblåsan ?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-06-09
Gallblåsan är en liten , päronformat organ som hjälper matsmältningen och butiker och koncentrat galla som produceras i levern . Gallblåsan är ansluten till levern . Det är cirka 3 till 4 inches lång och ca 1 cm breda . Gallblåsan utgör en del av matsmältningssystemet , men inte spela en avgörande roll. Kroppen och matsmältningssystemet kan fortfarande fungera även om gallblåsan avlägsnas, det är ibland nödvändigt på grund av villkor, såsom gallsten

Funktion i gallblåsan

gallblåsan är ansluten till levern via levern kanalen . lagrar och koncentrerar gallan produceras i levern innan utsläpp in den i tarmen vid rötning . Bile är en viktig del av matsmältningen , den neutraliserar syror i delvis smält mat och är nödvändigt för att upptaget av fett . Bile innehåller både nyttiga kemikalier som kallas gallsalter och avfall från levern kallas gallpigment . Gallblåsan utlöses när du äter en måltid som innehåller mycket fett . Magen släpper en kemikalie som heter cholecystokinin vilket gör att gallblåsan att ingå avtal , tvingar gallan i matsmältningssystemet .

Villkor i gallblåsan

Ibland problem kan uppstå inom gallblåsan . Gallsten bildas när de ämnen som ingår i galla kristalliseras och bildar stenar . Gallsten kan bildas från kolesterol material i galla eller från kalk och gallpigment . Vanligtvis är endast en eller två gallsten bildas , men ibland många kan utvecklas . Gallsten bli vanligare ju äldre man blir . Din risk för bildning av gallsten ökar också med graviditet , diabetes , användning av p-piller och fetma . Vegetarianism och dricka en liten mängd alkohol kan minska risken för gallsten .

Hur Gallsten diagnostiseras

Om gallblåsan inte gör sitt jobb ordentligt , du kommer förmodligen att märka en ömhet i övre högra sidan av din buken , vilket visar att du har gallsten . Men är tester ofta krävs för att utesluta tumörer , magsår och colon irritabile .

Behandlingar för Gallsten

Ofta gallsten kommer att finnas hos en person med några symtom , i detta fall inga åtgärder krävs . Om man får symtom , finns det två behandlingsmetoder. Vissa gallsten kan avlägsnas via stötvågsbehandling , där en akustisk puls krossar stenarna ligger genom ett ultraljud . Detta är en icke-invasiv borttagning metod och används bäst på små stenar . Större stenar kräver i allmänhet fullständigt avlägsnande av gallblåsan via titthålskirurgi . Under denna laparoskopisk förfarande gör kirurgen två eller tre små ( 5 till 10 mm ) snitt i buken . Buken är sedan pumpas använda gas. En särskild teleskop, en så kallad laparascope, då in genom ett av snitt. Den laparascope har en ljus och en kamera lins vid dess slut. Speciellt anpassade instrumenten är sedan drivas igenom andra hål att flytta inre organ åt sidan och skära bort gallblåsan

Efter gallblåsan bort

En människa kan fungera utan gallblåsan. Det är inte nödvändigt att smälta maten. Galla passerar fortfarande från levern till tarmen när gallblåsan har tagits bort. Det finns dock ingenstans att galla skall förvaras så att flödet av galla är konstant. Vissa människor, därför upplever lätt magsmärtor efter att ha ätit.

Previous:nothing Next:alace doula utbildning

Relaterade artiklar


 • det Integumentary system i kroppen
 • sjukförsäkring bidrag för kämpande familjer i Nebraska
 • enklaste sättet att bli av med möss
 • vad är orsakerna till kräkningar och diarré hos barn?
 • omvårdnad och demens
 • hur man diagnostisera PCOS
 • svans ben och höft smärta
 • information om blastofen tamoxifen
 • hur man kan bli av trä möss
 • post mastektomi smärta i bröstkorgen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com