information om hypertoni hos nyfödda

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-07-08
Hypertoni hos nyfödda är känt som Kvardröjande pulmonell hypertension hos nyfödda ( PPHN ) , och även om det är ett sällsynt tillstånd som vanligtvis diagnostiseras vid födseln , det är ett allvarligt tillstånd som kan leda till dödliga komplikationer . PPHN är vanligtvis en behandlingsbar och potentiellt reversibla tillstånd, men en liten andel av barn kan utveckla hjärt-och lungsjukdomar och utvecklingsstörning

Orsaker

När ett barn i moderlivet det inte beror på dess lungor att andas . Istället är syre överförs till barnet via moderkakan . När navelsträngen klipps vid tidpunkten för födseln, barnets lungor fylls med luft och det börjar andas på egen hand . Lungartären som kallas ductus arteriosus , som skickar blod till barnets hjärta medan i moderlivet , skall stänga vid födseln . När detta artär inte nära , når blodflödet inte barnets lungor och orsakar syrebrist i hjärtat och andra organ , enligt The Children's Hospital hemsida . Lunginflammation och vissa hjärtsjukdomar , inklusive hjärta mumlar , kan också bidra till utvecklingen av PPHN .

Symtom

En baby med PPHN är normalt född i nöd . Många barn med PPHN är också för tidigt och så lungfunktion skulle vara otillräckliga för barnet att andas på egen hand . Andra symtom är andnöd , ökad puls och snabb andning . Färgen på barnets hud kan också visas blå på grund av sådana låga syrehalter.

Diagnos

Det finns ett antal tester som läkarna kan utföra för att antingen bekräfta eller utesluta PPHN. Blodprover kan avgöra om barnet har en tillräcklig mängd syre i blodet, kan röntgen och ultraljud bestämma hälsa hjärta och lungor, och elektrolyt tester kan fastställa beloppet av mineraler som finns i ett barns blod, sägs det Barnsjukhuset hemsida.

Behandling

Det första steget i att behandla PPHN är att leverera så mycket syre som möjligt för att barnets lungor. Nyfödda med PPHN placeras normalt på fläktar för en primär syretillförsel. Läkare kan också administrera kvävemonoxid, som kan öka blodflödet till lungorna. De flesta nyfödda med PPHN måste placeras i en neonatalvården enhet i intensivvård tills de visar tecken på förbättring.

Prognos

För många nyfödda barns med PPHN villkoret vändas. Spädbarn vars villkor är allvarligare kan drabbas av allvarliga komplikationer och sjukdomar. Lungsjukdom, utvecklingsstörningar, problem tal, kramper och hörselproblem är alla möjliga komplikationer från PPHN.

Previous:nothing Next:Skillnaden mellan ett foster och ett embryo

Relaterade artiklar


 • utöva näring & immunfunktion
 • nerver inblandade med foten smärta
 • hur man läser öga diagram
 • ljud hörapparater
 • instrument som används i dilatation & curettage
 • hur man diagnostisera PCOS
 • post mastektomi smärta i bröstkorgen
 • vad är tussin ?
 • barn sorg stödgrupper
 • Vilka är fördelarna med mentholatum ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com