medicinsk anatomi tungan

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-07-29
Den mänskliga tungan serverar flera funktioner och är en unikt strukturerad orgel-en kombination av muskler täckt med touch och smak sensorer . Smaklökarna med vår tunga ger en känsla av smak , hjälper oss att välja lämpliga livsmedel . Söta och salta smaker ange hög energi ( kalorier ) livsmedel eller livsmedel som innehåller väsentliga mikronäringsämnen (salt ) . Bitter och sur smak kan varna oss att livsmedel som är förstörda eller potentiellt farliga . Vi använder våra muskler i tungan för att manipulera och svälja mat, rent våra tänder och bilda många av ljud som vi använder för att kommunicera med varandra . Dock kan viss verksamhet, såsom röktobak , dricka eller sexuell aktivitet leda till sjukdomar i tungan och påverkar dess förmåga att betjäna dessa viktiga funktioner

Musklerna i tungan

Två grundläggande muskelgrupper göra upp insidan ( inneboende ) och utanför ( yttre ) av vår tunga . Den inneboende muskler löper från toppen till botten , sida till sida eller på längden i tungan , och är de muskler som vi använder för att platta , runda eller curl våra tunga. De yttre muskler är muskler som vi använder för att flytta vår tunga-hålla ut , lyft och vicka det från sida till sida

Fastsättning av Tongue

extrinsic våra muskler i tungan också koppla den till . vår skalle och förankra den i vår hals . Den styloglossus muskel fäster vår tunga ( glossus ) till en liten benig projektion ( det styloid process ) vid basen av vår skalle under örat . Den genioglossus muskel fäster vår tunga till käken ( Genio=hakan ) och hyoglossus muskeln fäster vår tunga till hyoid ben-ett självständigt ben i vår hals som fungerar som en ankarpunkt för många muskler i nacke , haka och tunga . Den hyoid ben är också förankrat i käken och skallbasen nedanför örat. Den palatoglossus och pharyngoglossus muskler låstungan till gommen (gommen) och halsen (svalget). En liten remsa av bindväv (den frenum) ankare tungan på golvet i munnen.

Nerver och smaklökar på tungan

Den touch-sensorer och smaklökar på tungan är nervösa strukturer som ansluter till glossopharyngeal nerv, som bär signalerna direkt till hjärnan. Vår tunga är täckt med ett stort antal gupp som kallas papiller-den vanligast förekommande typen är hårliknande (filiform) känselreceptorer och har inga smaklökar på dem. Dessa filiform papiller brukar kasta ut hår men kan bygga upp om de inte borstas bort, vilket ger tungan en vitaktig beläggning. De större papiller som är spridda över vår tunga och klustrade på baksidan har smaklökarna (kemiska receptorer) på dem. Smaklökar i olika regioner av vår tunga känner av olika smaker-sött, salt, sur eller bitter.

Cancer i tungan

Om du har kontinuerlig domningar eller svårigheter att svälja, tugga eller flytta tungan, eller om du har sår som inte läker eller vita fläckar på tungan, bör du rådfråga din läkare. Cancer i munhålan är lätt att upptäcka, och den svarar för upp till 5 procent av all cancer. Tobak och alkohol (särskilt när de används tillsammans) och infektion med humant papillomvirus (HPV) är betydande riskfaktorer för att utveckla cancer i munhålan.

Andra medicinska tillstånd i tungan

Två ytterligare sjukdomar i tungan är något vanligt hos äldre-burning mouth syndrome och skallig tunga. Burning munnen syndrom (BMS) resulterar i fantom smak eller en brännande känsla i munnen och tungan, och tros vara orsakad av virusinfektion eller av hormonella förändringar i samband med klimakteriet, men kan också vara följden av användningen av vissa produkter för munhygien. Om du märker en brännande känsla, bör du prova att ändra din tandkräm eller munvatten innan du ser din läkare. Bald tungan (atrofisk glossit) är också vanligt i seniorer och orsakar förlust av smaklökar som leder till en brännande känsla på tungan när man äter vissa livsmedel-tungan blir mycket röd och blank. Bald tungan kan orsakas av en svampinfektion på tungan (torsk ) , dålig kost ( brist på vitamin B ) eller genom tungan gnugga på en illasittande uppsättning tandproteser .

Previous:nothing Next:grundläggande lyssnande & rådgivning färdigheter

Relaterade artiklar


 • Vilka är farorna med klubbor ?
 • äldre och värmeslag
 • Fördelar och risker för tårna i yoga
 • hur är fostret påverkas av alkohol & röker ?
 • mini trampolin instruktioner
 • snabbt hem rättsmedel för cystisk akne kokar
 • allergisk reaktion mot magnesiumklorid
 • Hur vet jag om jag är gravid innan min nästa period ?
 • vad gör östrogen blockerare göra ?
 • förekomst och orsaker till diarré hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com