den bästa ämnen för DNA-test

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-08-17
DNA- tester är en viktig del av en persons personliga vården . Baserat på resultaten av dessa genetiska tester kan man fatta välgrundade beslut om sin egen hälsa . Till exempel, om båda föräldrarna är bärare av mutationen för Tay- Sachs , de vet att deras barn kommer att ha en 1 på 4 chans att förvärva genetisk sjukdom . Olika DNA- test erbjuds beroende på person och den omständigheten

Du behöver : .
sötvatten
1 msk.
 blekmedel eller vinäger .
u00BC kopp vit vinäger .
u00BC dl vatten .
Liten skål.
Mjuka trasor .

DNA-test

DNA-test kontrollerar om mutationer eller avvikelser i en persons gener och kromosomer. En persons genotyp eller genetiskt material , har en direkt inverkan på personens fenotyp , eller fysiska funktioner . Provet skickas till ett laboratorium , där tekniker isolera kromosomer och karyotyp dem att avgöra om det finns några tillägg eller strykningar . Om ytterligare tester krävs , är provet skickas för att leta efter specifika genmutationer på en kromosom .

rutinundersökningar

Vissa DNA- test erbjuds rutinmässigt som en nödvändig del av vården. Till exempel är nyfödda barn testas för fenylketonuri ( PKU ) , ett tillstånd där en person saknas det enzym som bryter ned aminosyran fenylalanin . Människor med villkoret behovet av att upprätthålla en strikt diet . Dessutom är många kvinnor erbjudas genetisk screening för att testa det ofödda fostret gemensamma genetiska sjukdomar som Downs syndrom . Sådana tester gör det möjligt för kvinnan att avsluta graviditeten eller göra nödvändiga förberedelser för sitt barn om det är diagnostiserad med en genetisk sjukdom .

släktforskning

Om en person har en hög förekomst av en genetisk sjukdom i den närmaste familjen, är han erbjöd vanligen DNA-test . Genetiska mutationer är vidare från en generation till nästa . Ett barn är kombinationen av moderns och faderns gener . Vissa sjukdomar är mer allvarliga än andra . Recessiva genetiska sjukdomar är de som kräver två muterade kopior av den specifika genen . Om endast en kopia är närvarande, då den personen är bara en transportör med någon fysisk påverkan från sjukdomen. Däremot kan den som passerar fortfarande en mutation till avkomman . Dominerande genetiska sjukdomar är de som bara kräver en muterad kopia kommer att påverkas .

Avancerad moderns ålder

Kvinnor över 35 år erbjuds genetisk testning. Kvinnor föds med alla de ägg som de kommer att ha hela sitt liv . När de åldras, de ägg som är kvar har en tendens att mutera , vilket resulterar i genetiska problem . Således kvinnor över 35 har en mycket större chans att tänka sig ett barn med genetisk sjukdom . En 20-årig kvinna har ungefär 1 på 2000 chans att tänka sig ett barn med Downs syndrom . Chanserna öka till cirka 1 på 40 om en 45-årig kvinna .

Etnicitet

olika etniciteter har specifika ärftlig olika genetiska sjukdomar. Till exempel , afro- amerikaner har en 1 på 10 chans att bli bärare av sickle-cell anemi och en 1 på 65 chans att bli bärare av cystisk fibros . Ashkenazi judar har en 1 på 30 chans att bli bärare för Tay-Sachs . Specifika DNA- test erbjuds till personer av olika etniciteter som planerar att skaffa barn . Två afroamerikaner skulle testas för sickle-cell -genen . Om båda är bärare , skulle de vara utbildade i riskerna med skick och blir medvetna om den höga sannolikheten att deras barn kommer att påverkas .

Exponering för en farlig ombud

exponering för kemikalier eller droger kan ändra genetiska strukturen av ditt DNA . Män eller kvinnor som utsätts för dessa ämnen skulle erbjudas DNA- test . Män som utsätts för giftigt avfall skulle kunna vara en större risk för cancer . Gravida kvinnor som har ätit en farlig drog kan ha påverkat deras ofödda barn .

Previous:nothing Next:hypothyroid mul smärta

Relaterade artiklar


 • omvårdnad och demens
 • Definitionen av paraffininbäddning
 • stipendier för omvårdnad högskolor
 • tecken på rotovirus
 • tidig språkutveckling hos fullgångna och för tidigt födda barn
 • fördelar och risker av progesteron kräm
 • äldre och värmeslag
 • vård och barnmorskor etisk kod
 • Vatten & elektrolyt metabolism
 • den bästa medicinska tidskrifter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com