hur är ett foster mätas ?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-08-16
Läkare använder två primära metoder för att mäta foster : fundal höjd och ultraljud . Att mäta en moders fundal höjd är en low-tech sätt att uppskatta storleken av ett foster . De flesta gravida kvinnor idag genomgå minst en ultraljudsundersökning. Via ultraljud kan en tekniker mäta flera aspekter av ett foster att bestämma dess storlek och totala utveckling

Fundal Höjd

Trots högteknologiska alternativ låter foster kan mätas mycket exakt , en del läkare väljer att inte använda sådan teknik på låg risk mödrar . Istället , läkare mäta fundal höjden på mamma och använda den som en proxy för fostrets storlek . För att mäta fundal höjd , en läkare kommer att ta ett måttband och mäta från toppen av kvinnans livmoder till hennes blygdbenet . När en kvinna är i hennes andra och tredje trimestern bör fundal höjden i centimeter vara ungefär lika med henne graviditetsveckan . Så ska en kvinna som är 28 veckor tillsammans har en fundal höjd av 28 centimeter . I sådana fall , läkare förutspår att fostret växer ordentligt och kan inte kräva att kvinnan genomgå ytterligare tester . Ger dock fundal höjd bara en uppskattning av fostrets storlek , och bättre teknik finns nu att ge en mer exakt bedömning av hälsan hos ett foster .

ultraljudsteknik

Vissa blivande mammor inte kan ha någon ultraljud under graviditeter , idag de flesta läkare väljer att göra minst en anatomi ultraljud ca 4 u00BD månaders graviditet . Gravida kvinnor kan få en transvaginalt ultraljud tidigt i graviditeten . Dessa ultraljud lokalisera embryot och säkerställa att det ligger i kvinnans livmoder . Oftare kvinnor få aktuell ultraljud halvvägs genom sina graviditeter . Dessa ultraljud använder ljudvågor för att härleda visuella bilder av fostret . Ultraljud tekniker kan använda dessa datorgenererade bilder för att göra mätningar av fostret .

hjässa till rumpa

Under en ultraljudsundersökning , mäter tekniker fostret i en mängd olika sätt . Den vanligaste och mest meningsfulla mätningar i början av en graviditet är kronan till gumpen längd . Denna längd kan uppskatta gestationsålder och kan avgöra om fostret växer som de ska . Normalt är detta mått en korrekt bedömning --- det vill säga inom 5 dagar --- av sann gestationsålder .

Andra viktiga mätningar

biparietal diameter är ett annat viktigt mått på fostrets utveckling . Den mäter avståndet mellan de två sidorna av huvudet . Det är mer exakt i början av graviditeter sedan foster framsteg i olika takt under den sista trimestern . Läkare mäter även lårbenet längd och buken omkrets via ultraljud för att se till att barnet utvecklas på rätt sätt . Vissa problem upptäcks vid en ultraljudsundersökning kan behandlas före födelsen.

Mindre vanliga mätningarna

Kvinnor som anses hög risk kommer sannolikt genomgå ett extra batteri av tester under sina graviditeter. De är ofta testas för ovanliga sjukdomar och problem hos fostret. Läkare testa dessa högrisk-foster med mindre vanliga mätningar som fungerar som indikatorer för sällsynta sjukdomar. Till exempel ultraljud tekniker mäta diametern gulesäcken tidigt i en graviditet. En avsaknad av gulesäcken visar fostrets död och en onormalt stor gulesäck kan indikera potentiellt allvarlig problem. Andra mindre vanliga åtgärder är fostersäcken diameter och huvudomfång.

Previous:nothing Next:hur man presenterar en medicinsk historia

Relaterade artiklar


 • varför skjul kvinnor hår?
 • hudfläckar hos barn
 • hur man kan öka finmotorik
 • Vilka är de behandlingar av kräkningar i ett barn ?
 • Vilka effekter cigaretter har på ett foster ?
 • define radiologer
 • hälsomässa fitness tema idéer
 • de olika stadierna i barnets sinne utveckling
 • fosterdiagnostik av bicuspid aortaklaffen
 • vad är orsakerna till kräkningar och diarré hos barn?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com