raspiga andas in spädbarn

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-09-09
Bebisar gör en massa luftvägarna ljud när de anpassar sig från livet i fostervatten till att ta in luft, inklusive väsande andning, raspande och visslande. De flesta av dessa ljud är normala, men några av dem skulle kunna vara indikatorer på sjukdom, infektion eller ett ärftligt tillstånd. Föräldrar bör vara mest bekymrade över ansträngd andning, men uppmuntras alltid att ringa barnläkare för att kontrollera att allt är bra

Spädbarn Andning

Normal baby andas innehåller ljud, variationer i rytm och även pauser som varar i några sekunder. Bebisar är näsa andas , vilket är den främsta anledningen till att de gör luftvägarna ljud . Deras näsborrar är små och lätt störas av bara lite slem . Eftersom de inte kan blåsa sina egna näsor , kan den minsta blockering resultera i " en visselpipa , en snörvla , eller ens en fnysning , " enligt WhatToExpect. com . Även svaga väsande andning eller raspande ljud kan vara en indikation på att ett barn försöker ta luft genom munnen på grund av en blockering i hennes näsborrar .

Deep raspiga Andning

Några raspiga andetag som försvinner när en bebis näsa sugs ut är inte en trolig anledning till oro. Å andra sidan, djupa, får genomgående raspiga andning vara ett tecken på ett ärftligt tillstånd som kallas tracheomalacia. Detta villkor innebär att brosket i barnets luftstrupe, eller svalg, är mjukare och svagare än normalt, och kan floppa eller kollapsar inåt under inandning, vilket ger en djup, raspiga ljud. Spädbarn med detta tillstånd kan också göra högfrekventa andnings-ljud, och deras ljud kan bli svårare under matningen, hosta, luftvägssjukdomar eller tid av gråt.

Tracheomalacia

Tracheomalacia är ett sällsynt tillstånd och kan bekräftas genom läkare genom ett förfarande som kallas laryngoscopi, som tillåter dem att titta ner i halsen med en räckvidd. I de flesta fall går tracheomalacia iväg på egen hand med den tid ett barn fyller 18 till 24 månaders ålder, eftersom brosk i luftstrupen blir starkare och mindre diskett. Emellertid pekar Andrew L. de Jong, VD, skriva för Baylor College of Medicine, att villkoret "kan förknippas med en rad olika missbildningar inklusive kardiovaskulära defekter (och) försening i utvecklingen. . . . " Spädbarn med detta villkor måste följas noggrant närhelst de har en respiratorisk sjukdom, eftersom det är mycket svårare för dem att andas medan sjuka och högljudda andningen kan snabbt bli ansträngd andning.

ansträngd andning

Det finns en skillnad mellan raspiga andning och ansträngd andning , även om de två kan sammanfalla . Ljudet av en raspiga andetag brukar genereras i halsen, som med tracheomalacia . Men om raspiga andas åtföljs av grymtande att slutföra en inandning , uppenbara näsborre fackling eller en andning på mer än 60 andetag per minut , är situationen ännu mer akut . Dessutom är lungproblem ofta förknippas med feber och slöhet . Blir blå och ändå andas kan indikera cyanos , vilket innebär att blodet inte är tillräckligt syresatt .

Behandling

Spädbarn lider tracheomalacia visas att dra nytta av fuktig luft och infektionsbekämpande antibiotika när det behövs. En långsam intag av mat är också viktigt för att undvika aspirationspneumoni. Experter råder allmänt berörda föräldrar om deras barns andning ljud att kontakta sin vårdgivare , som kan hjälpa avgränsa problemet . Viktigast av allt, om ett barns andning någonsin blir ansträngd , bör föräldrarna behandla det som en nödsituation och gå till läkare.

Previous:nothing Next:orsaker till svarta uppbyggd på ett duschmunstycke

Relaterade artiklar


 • hur äldreomsorg och den svaga
 • vad är det jobb i gallblåsan ?
 • tänder utveckling hos bebisar
 • livslängd och åldrande
 • flebotomi skador
 • hur är fostret påverkas av alkohol & röker ?
 • armhålan lukt hos barn
 • Vilka är de hälsorisker som mikrovågsugnen livsmedel i styrofoam containrar ?
 • tekniska hjälpmedel för äldre förare
 • mini trampolin instruktioner
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com