som ärftliga egenskaper styrs av par av gener?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-09-12
Förstå vilka ärftliga egenskaper styrs av genen par är en viktig del av genetisk forskning . Enligt University of Utah genetisk forskning Learning Center är fysiska egenskaper bestäms av specifika segment av DNA som kallas gener . Egenskaper styrs av mer än en gen par kallas polygena egenskaper , uppger McGraw -Hill Higher Education hemsida .

Eye , hår och hudfärg

Eye , hår och hudfärg är alla polygena egenskaper . Genetiker menar att hudfärg faktiskt styrs av tre par av gener som består av tre gener från vardera föräldern. Barnets hudfärg blir en av sex olika nyanser beroende på vilka versioner av gener, eller alleler, barnet ärver från föräldrarna. På samma sätt kommer ögon-och hårfärg vara en annan färg och en annan nyans av färgen som mörkbrun snarare än ljusbrun, beroende på allelerna som ärvs från föräldrarna.

Höjd, vikt, form och ämnesomsättning

En individs kroppsform, såsom längd, vikt eller muskelmassa, form och ämnesomsättning, är också polygena egenskaper ärvs från båda föräldrarna. Var och en av dessa egenskaper styrs av de kumulativa effekterna av många gener. Miljöfaktorer också ha en effekt på just dessa egenskaper.

Öronsnibbar och naturligt lockigt hår

Även om vissa forskare anser örsnibben form, storlek och infästning i huvudet är alla kontrolleras av en gen, andra forskare tror att dessa egenskaper styrs av par av gener. Naturligt lockigt hår var en gång tänkt att styras av en gen, men nyare studier visar att detta är en ärftlig polygena drag.

Blodgrupp

Precis som med hudfärg , genetiker menar att blodgrupp styrs av tre par av gener som består av tre gener från vardera föräldern . Barnets blod typ blir en av sex olika varianter av ABO blodgrupper beroende på vilka versioner av de gener som barnet ärver från sina föräldrar.

Alkoholberoende

Alkoholberoende tros vara en ärftlig åkomma som orsakas av par av gener . I en studie från Johns Hopkins University , hade bröder och söner allvarligt alkoholiserade män en 25 till 50 procent livstidsrisken för alkoholism .

Temperament och personlighet

beteendet såsom intelligens , temperament och personlighet är ärvda och styrs av flera olika gener .

Sjukdomar och tillstånd

Genetik spelar en roll i många sjukdomar och tillstånd. Sådana cancer som tarm , bröst , äggstockar , melanom och prostatacancer är alla ärvda polygena egenskaper . Övriga villkor och sjukdomar påverkas av polygena arv , såsom högt blodtryck , hjärtsjukdomar, högt kolesterol , diabetes , senare i livet Alzheimer , schizofreni , bipolär sjukdom , artrit , reumatiska sjukdomar , osteoporos , psoriasis , födelsemärken, eksem , astma , allergier och emfysem .

Previous:nothing Next:Hur är DNA-tester görs för att bevisa faderskap ?

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av en polyp
 • orsaker till svarta uppbyggd på ett duschmunstycke
 • barn hjärnkirurgi återhämtning
 • vad är syftet med mellanörat ?
 • mekanisk och kemisk nedbrytning i munnen
 • bilaterala mastektomi definition
 • klasser desinfektionsmedel
 • define radiologer
 • det bästa sättet att växa längre
 • hur du gör din egen släktträd på datorn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com