sondmatning för barn

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-09-26
Ibland barn kräver matning genom en slang på grund av prematuritet , gastrointestinala störningar såsom reflux , anatomisk eller metabola sjukdomar, svåra allergier , sjukdomar i matstrupen eller störningar i matsmältningen eller absorption . Barn med svår läpp -eller gomspalt kan kräva röret matning , som man skulle barn efter operation eller de med brännskador , cerebral pares , neurologiska problem , cancer , skallskada eller underlåtenhet att trivas

Typer

Enteral eller sondmatning heter enligt punkt röret in i kroppen och den punkt där den näring levereras. Det finns i princip fem typer av enteral matning. Nasogastrisk (NG) är från näsan till magsäcken, nasoduodenal är från näsan till tolvfingertarmen, eller den övre delen av tunntarmen, nasojejunal från näsan till jejunum, eller den mellersta delen av tunntarmen, gastrostomi (GT ) från en kirurgisk öppning i huden genom buken till magsäcken, och jejunostomi (JT) från från en kirurgisk öppning i huden genom bukväggen till jejunum. Den typ av sondmatning väljs beror på barnets tillstånd och hur länge röret beräknas vara på plats. De vanligaste typerna är naturgas eller eller GT, enligt Los Altos Feeding Clinic.

Nasogastrisk

nasogastrisk matning sker via en liten slang som är i näsan och går till magsäcken. Vissa barn får all näring från NG matning, medan andra blir extra matning via röret. NG utfodringar inte kräver operation för rör placering och gynnas på kort sikt rör matning.

mindre komplikationer kan vara ont i halsen, näsblödning och bihåleinflammation.

gastrostomi

Gastronomi är att föredra för långsiktig sondmatning och kan pågå i upp till sex månader, med vikarie inte kräver operation. Komplikationer kan omfatta infektion och rör migration. Röret kan också läcka, fel eller webbplatsen kan bli irriterad.

Fördelarna med GT utfodring finns inga rör måste vara köra upp i näsan, matningarna tar kortare tid och kan göras medan barnet sover, stör den inte med dagliga aktiviteter och barnet är mindre sannolikt att ha problem med att spotta upp.

Flera veckor efter operation, kan en knapp placeras som är hud-nivå och fäster röret för enkel matning.

Utfodring Metoder

utfodringar kan administreras i en mängd olika sätt. Bolus metoden levereras på regelbundna tider under dagen, med matning som varar upp till 30 minuter. Schemat simulerar normala mattider och tillåter rörelsefrihet när de inte utfodring. Nackdelen innehåller en möjlighet att diarré, uppkördhet och kramper om volymen är för stor.

Kontinuerlig droppinfusion utfodring innebär att placera formeln behållare större än magen om barnet och görs ofta i flera timmar på natten när barnet sover . Droppet utfodringar ofta kombineras med bolus matning under dagen . Kontinuerlig droppa utfodringar måste övervakas noggrant .

För kontinuerlig matning infusionspump , är en elektronisk pump som används för att reglera utfodringar och görs ofta när barnet sover på natten . Det är den dyraste sondmatning alternativ , enligt Los Altos Feeding Clinic .

Överväganden

Ett barn som får rör utfodringar ska delta i familjens måltider och, om möjligt och tillåtet av läkaren, smak och känsel mat. Bebisar som får röret utfodringar dra nytta av användningen av nappar att ge stimulering av läppar, tunga och tandkött och att ge möjlighet att tugga och suga, som ger komfort, enligt Texas Pediatric Surgical Associates.

Previous:nothing Next:om California sjukförsäkring för barn

Relaterade artiklar


 • barn och musikterapi
 • hur är fostret påverkas av alkohol & röker ?
 • handtvätt instruktioner
 • Effekten av teratogener på ett foster
 • vad är effekten av baroreceptorer på andningen ?
 • Hur varmt och kallt ansiktet massageapparaterna arbete ?
 • orsaker till svarta uppbyggd på ett duschmunstycke
 • bidrag för tandvård i Oregon
 • behandling för akne
 • vård och barnmorskor etisk kod
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com