vänsterhänta vs högerhänta i tvillingar

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-10-02
Det har varit en lång debatt om huruvida opartiskhet är en genetisk eller miljö-inducerad egenskap. Vetenskaplig forskning har gett stöd till båda sidor i argumentationen. De studier som gjorts på sidan preferenser enäggstvillingar och tvåäggstvillingar är viktiga i att formulera större teorier om opartiskhet. Tvillingar är idealiska försökspersoner att fastställa den genetiska kontra miljö avgifter i särskilda egenskaper, såsom opartiskhet

Du behöver:. .
Två 14-liters tight-tätning förvaringskärl
5 en-liters plast tätning väskor.
3 13-liters sopsäckar.
3 liter vatten.
6 12-uns burkar hållbara livsmedel.
3 lådor med saltfritt kex.
1 låda med hela korn av spannmål.
Batteridriven radio med extra uppsättning batterier.
Ficklampa med extra uppsättning batterier.
Whistle.
Andningsmask.
Hand desinfektionsmedel.
Fuktig servetter.
Första hjälpen-kit.
Tång.
Konservöppnare.
Uppsättning bestick.
Mobiltelefon med laddare.
Matcher (som lagras i en vattentät behållare).
2 uppsättningar extra kläder.
Kopia av pass eller körkort och kreditkort .
$ 50 kontant .
1 rulle var och en av Nickels , Dimes , och kvartal .

den genetiska argument

Många hävdar att handedness genetiskt bestäms , eftersom ett barns hand föredrar korrelerar till föräldrarnas hand preferens . En studie av DC Rife offentliggjorts av Ohio State University visade att 92 procent av barnen är högerhänt om båda föräldrarna är högerhänta . Fyrtio till 50 procent av barnen vänsterhänta om båda föräldrarna är vänsterhänt , enligt DrRobert Needleman, i en artikel om DrSpock. com. När det finns en högerhänt förälder och en vänsterhänt förälder, cirka 80 procent av deras barn är högerhänta. Dessa data tyder på en genetisk inriktning mot höger-godtycke, och att höger-godtycke kan kontrolleras av en specifik genotyp-de utan högerhänt genotyp tycks ha en mer slumpmässig risk för någon preferens. Så studierna gör ett starkt argument för godtycke är en genetisk egenskap. Däremot utesluter detta inte möjligheten av opartiskhet sig till känna.

Twins och den allmänna befolkningen

Twins är mer sannolikt att vara vänsterhänt än befolkningen i allmänhet, enligt en studie publicerad i "Beteende och genetik. " Detta tyder på en genetisk länk för hand preferens, eftersom tvillingar dela allt eller hälften av samma gener. Så forskning om tvillingar kan ge svar på genetisk koppling till opartiskhet. Om handedness var helt genetiskt betingade du skulle kunna göra vissa förutsägelser om tvillingar: Du kan förvänta enäggstvillingar alltid har samma hand föredrar. Och tvåäggstvillingar skulle visa samma fördelning av samma opartiskhet som andra syskon . Dock har statistik från vetenskaplig forskning bekräftade inte dessa farhågor.

enäggstvillingar och tvåäggstvillingar

Statistik godtycke av enäggstvillingar och tvåäggstvillingar tyder på att det inte finns någon genetisk bidrag till opartiskhet. Omkring 21 procent av enäggstvillingar har inte samma hand företräde , enligt den Ohio State University studie . Bara 3,4 procent av enäggstvillingar var båda vänsterhänta , medan 76 procent var både högerhänt , enligt Rife studie . Det lämnar över 20 procent av enäggstvillingar har olika opartiskhet. Tvåäggstvillingar visade liknande resultat enäggstvillingar. Detta utmanar den genetiska argument för hand preferens .

Cerebral Asymmetri

Cerebral asymmetri hänvisar till att det finns skillnader mellan vänster och höger hjärnhalva . Den dominerande halvklotet i en person är desto större och mer aktiv del av hans hjärna . Ett dominerande vänstra hjärnhalvan tros inducera höger opartiskhet. Vänsterhänt tvillingpar kan sakna en genotyp som orsakar en dominerande vänster hjärnhalva och en högerhänt företräde , enligt en studie som publicerades av Proceedings of National Academy of Sciences . Därför kan cerebral asymmetri ge en länk till genetiska orsaker till opartiskhet .

Testosteron Theory

Forskare har föreslagit att prenatal exponering för testosteron kan öka chanserna att vänsterhänthet . Om så vore fallet , då honor med en tvillingbror skulle ha en större chans att vänsterhänthet , eftersom testosteron är tänkt att passera mellan tvillingar i livmodern . Dessutom skulle män med en tvillingbror vara vänsterhänt oftare än män med en kvinnlig tvilling . Men en studie som publicerades av " NeuroReport " inte bekräfta dessa förutsägelser , därför krävande testosteron teori .

Previous:nothing Next:hur man tar hand om fötterna och tånaglar för äldre

Relaterade artiklar


 • hur man byter ett intyg chicago födelse
 • sötmandelolja & graviditet
 • den opm familjeledighet agera
 • Vilka är farorna med klubbor ?
 • vad är en uppsvälld mage och nedre vänstra ryggsmärtor ?
 • flerbarnsfödslar & autism
 • flerbarnsfödsel risker
 • hur man diagnostisera PCOS
 • hur man designar badrum i åldern
 • hur man kan minska damm kvalster i kuddar och sängkläder
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com