anatomi och fysiologi i det reproduktiva systemet

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-02-05
Medan anatomi ( struktur eller faktiska organ ) och fysiologi ( funktion) av de manliga och kvinnliga reproduktiva systemen är mycket olika , de båda har samma syfte-att producera avkomma . Moderns ägg befruktas av faderns spermier och , om allt går väl kommer detta att leda till utveckling av en liten människa , som transporteras i mammas mage fram till födseln

Man anatomi och fysiologi

Den manliga reproduktiva anatomi ingår Cowper 's körtel , ductus deferens , penis , prostatakörteln och testiklarna . Den primära uppgiften för det manliga reproduktiva systemet är att producera sperma och låter det gå ur kroppen och in i kvinnliga reproduktiva systemet, som gör föreställning möjlig. Testiklarna producerar spermier att sperman bär. Prostatakörteln producerar sädesvätska själv. Spermierna färdas genom ductus deferens, genom prostatan, där det blandas med sädesvätskan, sedan i uretha, som passerar genom penis, och ut spetsen på penis. Den Cowper's körtel producerar vätska vid sexuell upphetsning som hjälper till med smörjning.

kvinnliga anatomin och fysiologi

Den kvinnliga reproduktiva anatomin är mer komplex än den manliga anatomin. Den består av mjölkkörtlarna, livmoderhalsen, äggledarna och äggstockarna, livmodern, slidan och vulva. Den kvinnliga reproduktiva roll börjar i äggstockarna där ägg lagras. Varje månad ett ägg släpps ut i äggledarna. Medan rör sig genom äggledaren, är det möjligt för ägget att bli befruktat av en manlig spermie. Spermierna når ägget när penis släpper sperma medan i slidan. De spermier färdas sedan genom slidan, livmoderhalsen och livmodern till äggledarna. Ett befruktat ägg kommer att lägga slemhinnan i livmodern och växer till ett barn. Mjölkkörtlar funktion genom att ge bröstmjölk att ge näring åt den nyfödda barnet.

Hormoner

I både manliga och kvinnliga reproduktiva system, hormoner spela och väsentlig roll. Sex hormonproduktion styrs av hypofysen. Hos kvinnor hormonerna östrogen och progesteron hjälpa till att förbereda den kvinnliga kroppen för graviditet. Östrogen utlöser förtjockning av livmoderslemhinnan foder inom livmodern så att den kan stödja ett foster. Progesteron hjälper upprätthålla fodret. Hos män är det hormonet testosteron det viktigaste könshormonet. Testosteron är ansvarig för bildandet av de manliga könsorganen. Det bränslen mannens önskan om kön och den spelar en viktig roll i produktionen av spermier.

Reproduktiv hälsa

Det finns ett antal faktorer som kan ha en negativ effekt på fortplantningsorganen. De vanligaste är exponering för kemikalier, strålning eller sjukdomar som kan påverka fertiliteten eller orsaka fosterskador. Till exempel, om du arbetar i ett jobb som kräver att du hanterar kemikalier , vara runt strålning eller kommer i kontakt med biologiska risker, se till att du diskutera situationen med din chef så att du kan se till att lämpliga säkerhetsåtgärder finns på plats .

nutritionsstöd

Du kan förbättra hälsan hos din reproduktiva systemet genom att få rätt näring . En hälsosam reproduktiva systemet behöver vissa vitaminer och mineraler för att prestera maximalt . Med en väl avrundad multi- vitamin varje dag är ett bra första steg mot att hålla dina fortplantningsorgan friska . Närmare bestämt de manliga reproduktionsorganen behöver zink för att vara på sitt bästa, och den kvinnliga kroppen behöver folsyra för att förbereda för graviditet.

Previous:nothing Next:läslampor och dålig syn

Relaterade artiklar


 • symtom på adrenal stöd i klimakteriet
 • fördelar och risker av progesteron kräm
 • sport att få barnen passa
 • vad injektioner gör en medicinsk assistent ge?
 • tecken på att bli gravid
 • define otoskop
 • pool risker för barn
 • hur ögat ser upp och ner
 • Skillnaden mellan cool och varm dimma luftfuktare
 • akne neonatorum behandling
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com