klinisk användning av hjärt radionuklid imaging

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-03-30
Cardiac radionuklid avbildning är användningen av radionuklider-radioaktiva former av vissa kemiska grundämnen och föreningar-tillsammans med särskilda kameror kallas gamma-kameror för att få information om hjärtats funktion. Den kan användas kliniskt för att diagnostisera och bedöma olika sjukdomstillstånd

Radionuklider

Atomer och molekyler som släpper ut radioaktivitet kallas radionuklider. Detta radioaktivitet i form av subatomära partiklar eller gammastrålning. Beroende på vilken typ av utsläpp och andra egenskaper hos radionukliden, olika aktörer är användbara i olika kliniska röntgenfynd. I hjärt-avbildning, är radionuklider förs in i kroppen genom injektion. Gammastrålning, produceras direkt av de radioaktiva ämnena eller indirekt som en följd av deras närvaro, då detekteras av speciella sensorer. Data bearbetas sedan att producera en bild.

Radionuklider Används i Cardiac Imaging

radionuklider som används i hjärt-avbildning inkluderar teknetium-99 och tallium-201. Numret efter namnet på elementet motsvarar summan av antalet protoner och neutroner i kärnan av elementets atomerna .

användning av radionuklider Imaging Specifikt för Kardiologi

användning av radionuklider i bedömningen hjärtfunktion inkludera utvärdering av myokardiell perfusion , blodflödet genom hjärtmuskeln ( myokardiet ) taggas som sensorer , som kallas gamma kameror , spår strålning från radionukliden flödar i hjärtinfarkt blodkärlEtt annat användningsområde är för utvärdering av kranskärlssjukdom , i detta fall , flödet av radionuklider och därmed blodet , kan följas genom kranskärlen , de viktigaste blodkärl som ger näring åt hjärtat . Likaså omfattningen av skadorna på hjärtat efter en infarkt (avbrott i blodflödet till ett område av hjärtmuskeln) kan utvärderas, som kan förbättra blodflödet efter koronar bypass-kirurgi.Tillsammans med EKG kan radionuklider användas för att bedöma hur väl hjärtmuskeln rör sig.

Previous:nothing Next:ADHD läger i Maryland

Relaterade artiklar


 • Hur ser samspelet mellan dayquil & Ambien?
 • Varför min mage fladdra?
 • vänsterhänta vs högerhänta i tvillingar
 • absoluta eosinofiler nivåer
 • tecken på arbetskraft i graviditeten
 • akne neonatorum behandling
 • som ärftliga egenskaper styrs av par av gener?
 • hur man registrerar ett födelsebevis
 • information om blastofen tamoxifen
 • skälen för missade menstral cykel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com