manliga och kvinnliga minne skillnader

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-03-17
Forskarna vet mycket lite om hur minnet fungerar i hjärnan. Vad de vet är att det finns skillnader mellan förmågan att återkalla minnen mellan män och kvinnor. Genom olika studier har psykologer fastställt att kvinnor har bättre minnen än män i allmänhet. Det finns dock olika aspekter av minne där kvinnor har fördelen och andra områden där män har fördel.

Långtidsminnet hos kvinnor

En studie publicerad i tidskriften Current Directions i Psychological Science visade bevis på att kvinnor hade bättre på lång sikt episodiska minnen. Det är denna typ av minnen som händelser . Kvinnor tenderar att minnas händelser baserade på verbala signaler , i skriftlig eller muntlig . Kvinnorna skulle också vara mer benägna att minnas partier och funktioner i samband med känslor .

långtidsminnet hos män

I samma studie i aktuell riktningar i Psychological Science visar att män minns långsiktiga händelser genom visuella referenser . Detta innebär män är bättre på att minnas saker i samband med bilder och bilder . Ett exempel är en man skulle vara mer benägna att minnas hans väg ut ur skogen än en kvinna .

Varför kvinnor har bättre långtidsminne

En av orsakerna till varför kvinnor tenderar att ha bättre varaktiga minnen är att bilder och bilder förekommer mindre ofta i den del av hjärnan som hanterar minne. Eftersom män tenderar att minnas genom visuella referenser, kommer de ihåg mindre eftersom hjärnan inte bearbeta och lagra så många av dessa typer av minnen. Kvinnor har också fyra gånger så många hjärnans receptorer som förbinder vänster och höger sida av hjärnan, vilket gör dem effektivare tillgång till rätt sida av hjärnan, och ger dem möjlighet att återkalla minnen lättare än män.

Remembering Känslor

En studie vid Stanford University visade att kvinnor är bättre på att minnas saker som har känslor förknippade med dem. Forskarna föreslår att vissa händelser bearbetas i hjärnan mer och därför betyder mer för dem, vilket leder kvinnor att vara mer benägna att minnas dem än män.

Expert Insight

Enligt Turhan Canli, biträdande professor i psykologi vid State University of New York Stony Brook, kvinnors hjärnor har en bättre design att återkalla minnen. Det finns också belägg för att hormoner spela en viktig roll i bildandet och lagring av minnen . Östrogen har visat sig förbättra långtidsminnet och testosteron har visat sig förbättra korttidsminnet .

Previous:nothing Next:Dragon frukt & graviditet

Relaterade artiklar


 • Hur går det för en koloskopi på en nyfödd ?
 • barnmorskor & hypnobirthing
 • pool risker för barn
 • tecknar en bebis är på väg
 • varför pojkar kissar i sängen?
 • roll för den kliniska sjuksköterska barns hälsa specialist
 • ortopediska implantat allergi
 • enzymer för att smälta maten
 • hur man gör vatten havssalt
 • Hur tillgodoser glukos energi?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com