vad zoonotiska sjukdomar sprids från sällskapsdjur till människor?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-04-25

Du behöver:
dator med Internetuppkoppling
. Skrivare.
Telefon.
Anteckningar och penna.
Kopia av militär ansvarsfrihet papper.

En zoonos är en smittsam sjukdom som naturligt överförs från djur till människor. Sjukdomar kan överföras till människor från vanliga husdjur såsom fåglar, hundar och katter. Husdjur bör undersökas regelbundet av en veterinär för att utesluta någon zoonos som kan skada dem eller sprida sig till familjemedlemmar.

Papegojsjukan (Parrot feber)

En person får kontrakt papegojsjukan, eller papegoja feber, genom att andas in de torkade spillning eller saliv från infekterade parakiter eller fåglar i Psittacidae familjen. Mänskliga symtom är feber och frossa eller möjligen lunginflammation. Smittade fåglar verkar apatisk, har ingen aptit och kan ha lös avföring.

Ringorm

Ringorm är inte en mask utan en runda utslag som visas på huden. Den orsakas av en svamp. Det kan överföras från hundar och katter till människor och växer bäst i varma eller fuktiga miljöer. Sporerna kan överleva på ett smittat djur är sängar eller miljö omgivning i upp två år. Djur får inte visa några tecken på ringorm, men kan ändå vara bärare av svampen.

rävskabb

Rävskabb orsakas av parasiten Sarcoptes scabiei , som överförs från hundar till andra hundar eller människor . Parasiten orsakar klåda och håravfall på hundar . Människor kan kontraktet rävskabb men kommer att ha sjukdomen under en kortare tid , det mite kan bara överleva om de mänskliga huden i omkring tre veckor . En människa kan bli infekterad av en valp eller hund som inte blivit botade från sjukdomen . Human symtom är en röd ojämn utslag , klåda eller blåsor på sulorna av händer och fötter. En kräm från permetrin, vanligen ett insektsmedel som används för att bota huvudlöss, kan förskrivas till bota rävskabb på människor.

Toxoplasmos

Toxoplasmos orsakas av en parasit som heter Toxoplasma gondii. Det kan spridas av en katt som har förbrukat sitt parasiten genom att äta rått kött eller vilda fåglar eller gnagare. Katten fördriver parasiten i sin avföring och kan förorena trädgårdsjord, barnens sandlådor eller sina egna kattlådan. En människa kan oavsiktligt konsumera förorenat fekalt material från otvättade eller dåligt tvättade händer.Friska människor har i allmänhet inga symtom när de insjuknar toxoplasmos. De kan ha vaga influensaliknande symtom i flera veckor men sedan känns som vanligt. Om senare på deras immunförsvar blir nedsatt på grund av en icke närstående sjukdom kan symtomen på toxoplasmos återkommer och förvärras. De kan få feber, förvirring, kramper eller förlust av koordination.En gravid kvinna som kontrakt toxoplasmos under graviditeten löper risk att överföra smitta till det ofödda barnet. Kvinnan kan drabbas av missfall eller fosterdöd . Ett spädbarn som föds med sjukdomen kan drabbas av gulsot , förstorad lever eller ögonsjukdom . Barn föds med sjukdomen kan manifesteras allvarliga symptom senare i tonåren . De kan utveckla psykiska funktionshinder , kramper , hörselnedsättning , ögoninfektioner och blindhet . En gravid kvinna som misstänker att hon kan ha toxoplasmos bör testas med sin läkare omedelbart .

Previous:nothing Next:hur ofta bör män få physicals ?

Relaterade artiklar


 • urinblåsa infektion orsakad av streptokocker
 • hur du tar bort löss med olivolja
 • som ärftliga egenskaper styrs av par av gener?
 • effekter av narkotikaanvändning på ett ofött barn
 • barn hjärnkirurgi återhämtning
 • mjäll i spädbarn
 • hur äldreomsorg och den svaga
 • Vilka är fördelarna med konstterapi för barn ?
 • funktion av mastoideus
 • vad zoonotiska sjukdomar sprids från sällskapsdjur till människor?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com