tobakens skadeverkningar på ett växande foster

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-21
Den skadliga effekterna av rökning är dubblerade när en kvinna som är gravid röker eller utsätts för passiv rökning . Cigaretter är fulla av farliga kemikalier som passerar från modern till barnet , bland annat nikotin , kolmonoxid och tjära . Tobaksbruk är visat sig öka risken för komplikationer under graviditet och behovet av det nyfödda barnet att få intensivvård när de föds .

Rökning Sänker fostertillväxt

Kvinnor som röker under graviditeten utsätter sina ofödda barn för effekterna av nikotin och kolmonoxid. Nikotin drar blodkärl som leder blod till fostret och orsakar mindre blod strömma till fostret. Kolmonoxid passerar från modern till barnet i blodet. Barnet av en rökare får mindre blod på grund av de mindre blodkärlen, och blodet det tar emot har mindre syre på grund av kolmonoxid. Brist på syre leder till lägre födelsevikt hos spädbarn. Rökning dämpar också aptiten, så kvinnor som röker får inte äta lika många kalorier som de behöver för att korrekt näring för sina barn.

Rökning ökar risk för tidig födsel

Mammor som röker ökar risken att de kommer att leverera i förtid på grund till komplikationer såsom placenta previa och moderkaksavlossning. Moderkakan är det som ger näring till ditt barn, och om moderkakan täcker öppningen i livmodern eller om det börjar att separera från livmoderväggen, är risken för en prematur födsel ganska hög. Tidigt födda har en högre risk för plötslig spädbarnsdöd (SIDS ), andningssvårigheter, och hjärtproblem . Mycket för tidigt födda barn har kanske inte fullt utvecklad lungor eller andra organ.

Rökning skadar hjärnans utveckling

sänkta nivåer av syre fostret av en rykande mamma får är förknippade med neurologiska skador. Man tror att området i hjärnan som reglerar andningen är underutvecklad hos barn som utsätts för rök , och därför har en högre risk för plötslig spädbarnsdöd . Rökning är också tros skadligt för områden av hjärnan som styr hjärtat och vakna mönster .

Previous:nothing Next:3 stora celltyper

Relaterade artiklar


 • HIPAA i omvårdnad för familjer
 • effekten av vätejoner på cellväggarna
 • Hur medicinsk bild maskiner att fungera ?
 • neuro gym korttidsminne förbättring övningar
 • hur använder jag tejp Kinesio knä?
 • hjärt- eko ultraljud
 • hypothyroid mul smärta
 • hygien tips för barn
 • tre huvuddelar på insidan av hjärnan
 • tecken på graviditet med tvillingar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com