typer av glukos transportörer

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-17
Glukos är nödvändigt i kroppen för att ge energi. Hjärnan kräver också en koncentration av glukos för att fungera korrekt. Glukosmolekyler är inte fettlösliga (fettlöslig), vilket innebär att dessa molekyler inte kan passera cellens membran utan hjälp. Specifika proteiner, som kallas protein, energitransport glukostransportmolekyler över cellmembranen i en process som kallas bärarmolekyler. Varje typ av bärarmolekyl har en särskild förmåga. Till exempel bärarmolekyler syftar till att binda till sockermolekyler inte kan binda till någon annan molekyl . Samt protein molekyler som transporterar en enda sockermolekyl , det finns cotransporter molekyler som bar en eller två sockermolekyler tillsammans med en annan molekyl såsom natrium .

GLUT1

förekommer i alla mänsklig vävnad , numren på de bärarprotein molekyl GLUT- 1 är fler i rött blodkärl , i den skyddande hinnan av blodkärlen i hjärnan och i fostervävnad . GLUT -1 har en stark affinitet för glukos molekyler , och ser till att både hjärnan och röda blodkroppar få lämpliga nivåer av glukos . GLUT-1 är även kunna transportera galaktos , men inte kan transportera fruktos .

GLUT-2

GLUT-2 har en lägre affinitet för glukos än GLUT-1 . Det förekommer i alla kroppens vävnader , med den stora uttryck platser som lever , njure , bukspottkörtel och tunntarm . GLUT-2 klarar av att transportera glukos, fruktos och galaktos . GLUT -2 är mest aktiv som glukos transportören när höga nivåer av glukos är närvarande , till exempel efter mat .

GLUT-3

Den stora uttryck områden av GLUT -3 är hjärnan , moderkakan och testiklar . GLUT-3 har en hög affinitet för glukos , och är också kunna transportera galaktos , men är förhindrad att utöva fruktos . GLUT-3 är den primära glukos bärare för nervceller eller nervceller .

GLUT-fyra

GLUT-fyra är ett insulin lyhörd glukos transportör som har en hög affinitet för glukos . GLUT- 4 bär endast glukos . De stora uttryck platser är hjärtmuskeln , skelettet och fettceller celler . Fettceller celler är fettceller som specialiserat sig på att lagra energi som fett . GLUT- 4 transporterar glukosmolekyler i adipocyter . Fettceller celler och skelettet både behöver insulin samt en glukos transportör protein för att absorbera glukos molekyler från blodet . Insulin frisätts från bukspottkörteln som sedan fäster till receptorer på fettceller och skelett cellmembran . Eftersom GLUT- 4 är ett insulin lyhörd protein , är det uppmärksammas på förekomsten av insulin binds till receptorer på cellmembranet . Den GLUT- 4 molekyl kan sedan transportera glukos molekyl genom cellmembranet och in i cellen.

SGLUT-1

SGLUT-1 är en cotransporter molekyl, med främsta uttrycket platser i tarmslemhinnan och njurar. Tarmslemhinnan är slemhinnan i de stora och tunntarmen som absorberar näringsämnen. Cotransporter molekyler har vanligtvis två olika typer av molekyler. SGLUT-1 bär en molekyl antingen glukos eller galaktos samt två natriumjoner. SGLUT-1 är förhindrad att utöva fruktos.

Previous:nothing Next:Hur ställer jag upp anställd kliniker hälsokontroller?

Relaterade artiklar


 • typer av röntgenutrustning
 • massage tekniker som används för sluta röka-program
 • visuell analog skala av smärta
 • vad är CVS testning?
 • förteckning över alla naturliga vitaminer för småbarn
 • hur man hittar en läkare assistent i Arizona
 • medicinska definitionen av godartad
 • Hur länge ska du vänta med att byta ringar efter piercing naveln ?
 • typer av tonåring akne
 • det Integumentary system i kroppen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com