riskerna med cigarettrökning

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-07-07
Varje cigarett rökt innehåller minst 400 giftiga ämnen som kan skada rökare hälsa . Kampanjen för en tobaksfri Barn uppskattar att kostnaden för rökning ökar den offentliga och den privata hälso -och sjukvårdsutgifterna nästan $ 97 miljarder USA per år . Av relativt större oro är de hälsorisker som är förknippade med rökning , inklusive kardiovaskulära, respiratoriska och reproduktiva sjukdomar samt många andra hälsoproblem .

Cardiovascular Disease

Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är nummer ett rökrelaterade dödsorsaken . Rökning påskyndar processen att arterioskleros , eller åderförkalkning . Denna gradvisa härdning och trånga blodkärlen vilket gör dem mer mottagliga för blodproppar och blockeringar . Blockeringar i artärerna utfodring hjärtat , som är känd som koronartrombos , kan leda till en hjärtattack , och enligt Dr Ron Kennedys artikeln " Rökning risker ", 30 procent av dem är tobaksrelaterade . Dessutom förekommer koronartrombos 10 år tidigare hos rökare än icke-rökare och 90% av alla hjärt by-pass mottagare är rökare. Likaså rökare har en högre förekomst av blodpropp i hjärnan, en blockering av blod till hjärnan som orsakar slaganfall och förlamning.

Luftvägsinfektioner

The American Lung Association skyller röka för 90% av alla dödsfall på grund av lungcancer. Dr Kennedy säger i sin artikel att lungcancer är en ovanlig sjukdom bland människor som aldrig har rökt, påverkar endast 0. 5 av 1 procent av de som aldrig har rökt, medan 1 av 5 personer som röker mer än 15 cigaretter om dagen kommer att dö av lungcancer. Det finns en högre förekomst av mun och svalg cancer bland rökare.Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är egentligen en svit av sjukdomar som påverkar förmågan att andas och syresätta blodet. Kronisk bronkit och emfysem är båda KOL. Enligt Dr Kennedy, 80 procent av KOL uppstå på grund av rökning.

Reproduktionsorgan och bröstkörtel

Rökning har negativa effekter på manlig fertilitet. Det minskar rörligheten för de spermier och minskar dess livslängd. Vissa studier tyder på att den bidrar till impotens samt genom att begränsa flödet av blod till penis.Kvinnor som röker löper större risk för infertilitet och kan uppleva klimakteriet vid en tidigare ålder. Gravida rökare har en högre förekomst av missfall och utomkvedshavandeskap (graviditet inträffar utanför livmodern). Kvinnor som fortsätter att röka under graviditeten kommer sannolikt att skada hennes barns hälsa

Övriga risker

Tunga rökare är mer benägna att ha. Makuladegeneration (degeneration av celler i ögat), grå starr, osteoporos (bland kvinnor) och parodontit. Forskning som utförs av insulinresistens Atherosclerosis Study (IRAS) fann att 25 procent av rökare jämfört med 14 procent av icke-rökare utvecklat diabetes inom 5 år.

Previous:nothing Next:produkter som stannar svett problem underarm

Relaterade artiklar


 • hals avslappningsövningar
 • nerver inblandade med foten smärta
 • förteckning av preventivmedel mediciner
 • alla verkliga tecken på graviditet
 • personlighet influenser i spelberoende
 • Hur blir jag en äggdonator i Minnesota ?
 • rengör jag mätas öron med alkohol?
 • utrymningsövning förfaranden
 • bör gravida kvinnor vara runt hundar " loppis & kryssa behandling ?
 • förteckning tidsplan för immunisering skott för barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com