hur du kan hjälpa dina äldre sova på natten, så du kan också

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-08-09
Om du är den vård partner för en äldre, sömn, för både dig, är en förutsättning för god hälsa och livskvalitet. Om din Äldste inte sova på natten, kommer ditt liv snabbt bli mycket obehagligt. Du kommer att bli trött, irriterad, cranky och mår dåligt hela tiden, svårt att koncentrera sig och slutföra dagliga uppgifter. Din äldste kan bli mer förvirrad, vanföreställningar och i allmänhet blivit mycket svårare att hantera. Detta kan leda till brist på aptit, och innan du vet det, är din äldste spiral ner i en grop av dålig hälsa och demens. Du vill inte att detta ska ske.
narkotika verkar vara den "magiska" som ska fixa detta hela scenariot om du pratar med din Elders läkare. Dock kan en och annan sömn stöd vara OK för dig, men kommer att få oönskade effekter på din äldste --- mer förvirring, mer dålig aptit, och oftast den äldre kommer fortfarande att få upp, även om sederad med mer förvirring och en tendens till gör galna och osäkra saker under natten, medan ingen ser. Du kan inte ta någonting för att du vill vara lätt väckas om din äldste bör behöver dig. Och om du är en av de riktigt olyckliga människor vårdar en äldre , är din situation att du måste vara beredd att " rädda " din äldste på natten eftersom det är då han /hon är mest förvirrad och osäker , försöker hela tiden att komma ur säng och på toaletten , med risk för fall och frakturer höft , stryker igenom huset och delta i osäkra verksamhet , och den mest fruktade : försöker lämna huset
Här är några steg du kan vidta för att säkerställa att båda . av du får en god natts sömn .
1.
Först och främst måste du utesluta vissa uppenbara saker som kan hålla din äldste från att sova.
--- I säng är inte bekvämt för "gamla ben". Detta kommer att göra din äldste hålla vakna upp för att flytta, och göra det svårt att falla tillbaka för att sova. Om du inte kan köpa en ny madrass som är extremt mjuk men stödjande, prova en madrass överlagring. Du hittar dessa på olika varuhus, eller specialbutiker för sängar.
--- Kronisk smärta är den värsta på natten. Även om din äldste "gör okej" under dagen, behandla smärtan på natten kommer att resultera i en bättre sömn. De flesta Elders, särskilt de som behöver hjälp för att upprätthålla någon livskvalitet kommer att ha kronisk smärta. Börja med vanlig paracetamol (om inte din äldste har leversjukdom eller skada), och samråda med läkare om detta inte är effektivt.
--- Din äldste s läkare kan bedöma henne /honom för depression, som är en vanlig orsak till oförmåga att få en god natts sömn.
--- Se till att sova miljön är tyst och mörkt . Om din äldste behöver belysning för säkerhet och trygghet, ge mycket svag nattbelysning .
Om dessa saker inte löser ditt problem , följande är några andra idéer du kan arbeta på .
2 .

Etablera och upprätthålla en regelbunden daglig rutin . Detta inkluderar en regelbunden godnattrutiner också . Din äldste bör stå upp och gå till sängs vid samma tid varje dag . Kontrollera att rutinen gör minst en timmes avkopplande i svagt ljus före sänggåendet . När din äldste är säker i en rutin och vet vad som väntar , är det mycket lättare att slappna av tillräckligt för att sova på natten .
3 .
dagliga rutin bör också innehålla en del övning för att din Elders tolerans, även om det är bara gå . Ju mer energi du äldste använder under dagen , desto bättre sömn vara på natten . Dessutom kommer exponering för starkt , naturligt solljus varje dag hjälpa din Elders biorytmer normalisera vilket leder till sova på natten , samt avvärja depression vilket kan försämra förmågan att somna.
4 .
Undvik koffein efter kl . Och undvika alkohol efter 04:00 . Tvärtemot vad många tror ( speciellt hos äldre , som tillbaka i " dagen " används alkohol för sina " medicinska egenskaper " ) , inte alkohol inte gör dig sova bättre . Det kommer att göra dig dåsig så att du somnar snabbare , men i ett par timmar när den första lugnande effekt avklingar , är du vaken och inte kunna somna om . Dessutom, om din äldste finner socker och choklad stimulerande , undvik dessa flera timmar innan sängen också .
5 .
Undvik stora måltider flera timmar före sänggående. Sitt bästa för äldre att ha stor måltid vid middagstid , och en lättare måltid på kvällen . Ett lätt mellanmål , bland annat några mjölk och kolhydrat vid sänggåendet är mer gynnsam för en god natts sömn .
6 .
Försök att fastställa vad din äldste kommer att göra när han /hon inte kan sova . Tänk på något säkert och avkopplande . En bekväm stol i sovrum ( håller den borta från gångvägen till badrummet ) skulle vara skönt med en svag läslampa bredvid , med några böcker för läsning som är lugnande och dämpande när oförmögen att sova . Eller, ännu en av dessa " coffee table books " med massor av bilder som inspirerar fredliga och glada tankar . Sitter upp att titta på TV är ytterligare ett alternativ .
7 .
. Om en bullrig miljö är ett problem , prova några "vitt brus " för att stänga ute oönskade ljud . Vissa personer som har ringande i öronen använda detta för att koppla av . Det finns olika typer av vitt brus , som havsvågor , valsång , vind genom träden , etc. Eller kanske din äldste njuta av musik i stället . Det finns många stationer som erbjuder " oldies , men godsaker " typ av musik så att du kan hitta musik från höger eran . De flesta människor får trevliga tankar från musik de haft under sina unga vuxna liv .
8 .
Uppmuntra ett varmt bad före sänggåendet , i blöt bort dagens bekymmer och vissa av dessa muskler och ledvärk . Prova några aromaterapi med badet --- en liten mängd lavendel eterisk olja kan vara mycket lugnande .
9 .
Melatonin är ett naturligt sömn stöd som har få biverkningar, och inte interagera med andra läkemedel. Det är ett hormon som finns naturligt i kroppen , som reglerar vaknar /sömncykel och andra dagliga biorytm . När vi åldras , kan våra nivåer av melatonin minskar , vilket gör den normala dygnsrytm mer problematiskt att underhålla . En dos på 3 till 6 mg vid sänggåendet kan arbeta för att främja sömn . Använd en mycket lägre dos om du tar det varje kväll .
10 .
Många Elders bli orolig på natten för en rad olika skäl . Att ge en dunkel nattlampa kan göra utflykter till badrummet enklare , samt att ge några garantier när den äldre vaknar under natten genom att kunna orientera sig . Annan orsak till oro är att han /hon behöver assistans och kommer inte att kunna berätta för dig . Du kan enkelt åtgärda detta och satte hans /hennes rädsla för att vila genom att tillhandahålla en trådlös " dörrklocka " att du kan få billigt på en järnaffär ( eller platser som Walmart ) . Du ger den äldre på knappen för att skjuta , och du håller på klockan. Detta fungerar för de flesta avstånd mellan sovrum i samma hus . Det största problemet är att se till att du har tillräckligt med batterier för både knappen och klockan . Detta ger dig både trygghet nog för att få lite vila på natten .


Previous:nothing Next:hur man förhindrar solbränna för rödhåriga

Relaterade artiklar


 • hur unclog näsan enkelt
 • förteckning över örtteer för hemorrojder
 • hur du kan förbättra ditt immunförsvar för att undvika sjukdom
 • neonatal hypertoni
 • mänsklig tillväxt och utvecklingsstadier
 • vad som orsakar brunt vax på en regelbunden basis?
 • graviditet och neuropati
 • hur man kan bli av agespots - sol lentigines
 • Vilka är riskerna med hushållens schampo & tvål ?
 • hur man kan hjälpa en kvävande baby barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com