vad saker upptäcks vid en koloskopiundersökning ?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-08-29
En koloskopi är en semi- invasiv förfarande där en läkare undersöker visuellt en patients kolon och vid behov tar bort polyper för biopsi . Förfarandet innebär att en särskild räckvidd , som drivs genom ändtarmen och in i kolon eller tjocktarmen . Bilderna plockas upp av tillämpningsområdet överförs till en skärm , vilket gör att läkaren kan upptäcka eventuella avvikelser som tyder på sjukdom eller störning . Koloskopier också används för att diagnostisera kolorektal cancer , påverkar tarmfickor och Crohns sjukdom

tarmcancer

kolorektal cancer ( även känd som koloncancer ) i tjocktarmen , tillägg och ändtarmen. Den orsakas av okontrollerade tillväxten av onormala celler , tränga ut och ersätta de som är friska . Detta resulterar i tumörer , massor av extra vävnad som orsakar diarré , förstoppning , blod i avföringen , kramper smärta och uppblåsthet . I de tidiga stadierna , kan patienterna uppleva inga symptom . Den Crohns och kolit Foundation of America räknar med att 57. 000 människor dör varje år av kolorektal cancer .

Tarmfickor

gemensamma i den nedre delen av tjocktarmen , är tarmfickor ett villkor för att den försvagats områden , eller " påsar " i tarmen . Mat och bakterier kan samla in och fastna orsakar en inflammation som kallas divertikulit . Det kännetecknas av smärta och ömhet på den nedre vänstra sidan av buken , illamående, kräkningar , kramper och feber . Divertikulit kan leda till allvarliga komplikationer såsom tarmobstruktion eller bukhinneinflammation . Tillståndet är normalt behandlas genom att öka intaget av kostfiber och vatten , antibiotika och vila . Kirurgi kan behövas i allvarliga fall .

Polyper

Polyper är små utväxter vävnad som finns på väggen i tjocktarmen . De verkar upphöjda eller platta och typiskt avlägsnas vid en koloskopi för biopsi . Polyper är ibland cancer . De har också potential att senare bli cancer , om de inte tas bort . Polyper kan ge mörka eller ljusa röda blod i avföringen , förstoppning och diarré .

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom orsakas av inflammation i matsmältningssystemet. Den kännetecknas av diarré , buksmärtor och kramper , sår , viktminskning och blod i avföringen . Komplikationer till följd av Crohns kan vara allvarliga och livshotande , orsakar undernäring , tarmvred , benskörhet och fistlar . Det finns inga kända orsaker till Crohns , men det är allmänt trott att sjukdomen beror på immunsystemets överdrivna reaktion på bakterier och mat . Även om det finns ingen bot för Crohns sjukdom , fokuserar behandlingen på att minska de återfall av inflammation och förebygga komplikationer.

Previous:nothing Next:natriumbikarbonat under graviditeten

Relaterade artiklar


 • hur man kan stoppa värmevallningar under klimakteriet
 • hur man hanterar en tidigare rutin för en bättre dag
 • hur man minimerar risken att smittas av kirurgiska och andra infektioner samtidigt på sjukhus
 • steg för lärande HLR
 • mat & medicin interaktioner
 • hur man kan bli av agespots - sol lentigines
 • hur man kan minska halsont smärta
 • Hur sluta röka utan att vara ett nervvrak
 • hur man håller upptagen när du försöker sluta röka
 • hur man handskas med åderbråck
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com