L-lysin definition

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-10-21
Lysin, även känd som L-lysin är en essentiell aminosyra, vilket betyder att den mänskliga kroppen inte naturligt kan producera den och att den måste erhållas från kosten. Lysin, som är en aminosyra, är en av byggstenarna i proteiner och förstärker god tillväxt och utveckling. Lysin finns i en rad livsmedel

Du behöver:.
Rakkniv
. Hår saxar

Funktion

Lysin är involverade i produktion karnitin som är ett näringsämne som hjälper till att omvandla fettsyror till användbar energi. När lysin hjälper till i omvandlingen av fettsyror, det sänker också kolesterol i blodet. Tillräckliga mängder av lysin i kroppen hjälper också till i absorptionen av kalcium och i bildandet av kollagen, som är avgörande för hälsa och utveckling av bindväv såsom hud, brosk och senor.

Lysin som behandling

Regelbundet intag av lysin genom livsmedel eller kosttillskott kan hjälpa till att kontrollera eller förhindra utbrott av munsår och genital herpes, men tar ämnet vid tiden för uppkomsten av ett utbrott får inte visa några positiva effekter. Eftersom lysin kan absorbera kalcium och begränsar mängden förlorade i urinen kan det hindra nedbrytningen av ben i samband med osteporosis. Lysin, tillsammans med en annan aminosyra som kallas L-arginin, förbättrar funktioner av celler som deltar i byggandet benmassa och stöder även kollagenbildningen.

Källor

Bra källor lysin omfatta livsmedel som är rika på proteiner. Meats som rött kött, fläsk och fågel, fisk källor däribland torsk och sardiner, parmesanost, ägg och nötter är särskilt vanlig i lysin. I källor Dessutom soja såsom tofu, isolerat sojaprotein och soja mjöl också innehåller höga halter av lysin. Andra källor är bryggeriets jäst, bönor, spirulina, bockhornsklöver frön, baljväxter och mejeriprodukter. De flesta människor få tillräckliga mängder av lysin med sin kost, kosttillskott kan tas om symptom på brist uppstår

Brist

Lysin är en vanlig aminosyra som finns i en rad livsmedel. . Även om de flesta människor få nog, idrottsmän, bränna patienter och veganer som inte äter bönor får inte förtäras tillräckliga mängder och kan visa tecken på lysin-brist. Otillräcklig mängd lysin i kroppen karakteriseras av symtom som trötthet, yrsel, illamående, aptitlöshet, oro, tillväxt och utveckling problem (för barn och ungdomar), anemi, röda ögon och reproduktiva komplikationer.

Dosering

Lysin kosttillskott kan tas i tablettform , krämer , caplets och vätskor . För barn i åldrarna 2 till 12, är rekommenderade dosen 10mg/lb/day ( milligram per kilo per dag ) 23mg/kg/day . För barn under 2 år bör komplettera endast ges efter samråd med och under tillsyn av kvalificerade personer. För personer i åldern 13 och äldre , är den rekommenderade dosen 12mg/kg/day , om behandlingen är för herpes är dosen 3. 000 till 9. 000 mg /dag i separata doser , och för att förhindra återkommande utbrott är dosen 1000 mg , tre gånger varje dag .

Försiktighet

Lysin bör endast tas under sakkunnig ledning, på grund av potentiella biverkningar och interaktioner med andra läkemedel. Även lysin i kosten anses säker, bör personer med njur-och leversjukdom konsultera en läkare innan du tar kosttillskott. Tillägget bör undvikas under graviditet.

Previous:nothing Next:graviditet och triglycerider

Relaterade artiklar


 • moderskap utbrändhet symtom
 • dncs & klimakteriet
 • Hur sova med lätthet och komfort
 • hur man väljer den bästa dusch filter
 • hur man får vredesterapi för barn
 • hur man sparar pengar på sjukförsäkring, mediciner och recept
 • leverfunktion i klimakteriet
 • Vilka är fördelarna med palmolja i hår & hud?
 • Vad är en automatisk extern defibrillator ?
 • tecken och symtom på graviditet medan preventivmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com