psykologiska teorier om övergrepp mot äldre

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-10-25
Området byrån on Aging av huvudstadsregionen , baserat i Austin i Texas , uppskattar att år 2020 kommer antalet personer över av 50 år i Amerika ökning med 74 procent jämfört med 1990 års siffror . Kombinerat med det faktum att medellivslängden har ökat , visar denna statistik en dramatisk ökning av den äldre befolkningen , vilket leder till fler unga vårdgivare , och en större möjlighet att övergrepp mot äldre

Definition

Enligt University of Washington i Seattle , de vanligaste rapporter som mottagits av Los Angeles Adult Protective Services omfattar äldre är fall av övergrepp mot äldre . Några av dessa fall innebär själv-försummelse frågor, men många sträcker sig till missbruk av andra .

Äldre missbruk kan innebära ett antal aktiviteter . Försummelse är den högsta rapporterade typ av övergrepp mot äldre , rankningen 58,5 procent av de fall som AAACA i Texas . Detta innebär att äldre lever i osäkra eller ohälsosamma förhållanden och inte får de grundläggande behoven att leva ett gott och hälsosamt liv. Andra typer av missbruk omfatta fysiska, ekonomiska , känslomässiga och sexuella .

Riskfaktorer

Ju äldre ålder , desto större är risken att drabbas av övergrepp mot äldre . University of Washington rapporterar att äldre över 75 år är mest sannolikt att drabbas av övergrepp mot äldre . Kvinnor löper större risk eftersom de har längre medellivslängd än män .

I många fall har den äldre som utsatts för övergrepp upplevt någon form av psykisk eller fysisk försämring . Äldste som upplever sämre psykiska eller fysiska hälsa ofta känner sig hjälplös och maktlös , och detta kan öka risken för övergrepp mot äldre .

stress Theory

Många teorier finns om varför en person skulle missbruk en äldre på något sätt . Någon gemensam teori visar att den stress vårdgivaren erfarenheter från att ta hand om äldre eller från vardagen leder honom att ta ut sin frustration på den äldre .

Många fall av övergrepp mot äldre tillbaka upp denna teori . Ofta vårdgivare får lite eller inget stöd i vården av den äldre , som lämnar alla stam av vård på en person . Även om den äldre klarar av att ta hand om sina egna grundläggande behov , kan den extra fläck på finanserna och tid leda vårdgivaren att surra ut under stress .
Stress
utanför vårdgivaren roll , till exempel jobb-stress , familj stam eller drogmissbruk ( alkohol eller narkotika ) kan öka risken för övergrepp mot äldre .

våldsspiralen Theory

Även kallad " våld i hemmet teori , " denna idé föreskriver att förhållandet mellan vårdgivaren och den äldre har alltid varit baserade på missbruk eller våld . Om ett barn blev misshandlad av ett moderföretag i sina unga år , eller om han bevittna den förälder som stötande för någon annan ( ett syskon , make /maka , etc. ) , kommer han att slå tillbaka med missbruk när föräldern blir en äldre .

Elder Nedskrivning Theory

Enligt AAACA , äldste i dålig hälsa är mer sannolikt att missbrukas . Många äldre som är beroende av vårdgivare är fysiskt funktionshindrade eller lider av psykiska funktionshinder. Dessa funktionshinder kan sätta extra påfrestningar på vårdgivaren, vilket leder till en större chans för missbruk.

Osäkra äldste är också mindre benägna att förstå att missbruk som händer med dem eller att söka hjälp från en utomstående källa, och så missbruk kan gå på under en längre tid.

Previous:nothing Next:biverkningar av jordnötssmör salmonella

Relaterade artiklar


 • hur man kan stoppa värmevallningar under klimakteriet
 • hur man bota akne
 • loratadin & graviditet
 • hur man gör en månatlig bröst
 • hur man hittar en online apotek
 • kan du ägglossning mer än en gång per månad?
 • hur man använder vilda blåbär juice för att öka minnet
 • Hur testar du ditt hus för bly färg ?
 • nackdelarna med anti - reflex beläggning på glasögon
 • hur man får de högsta ORAC per ounce
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com