hur är kvävgas viktig för människor ?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-12-30
Kväve är en färglös , luktfri gas som gör upp 78 procent av jordens atmosfär . Det finns även i jordskorpan . Utan kväve kan växter , djur och människor överlever inte . Detta beror på att kväve är nödvändig för ett antal viktiga biologiska processer. Människor också att bero på kväve för industriellt bruk

Historia

Kväve upptäcktes i slutet av 17th century . Scottish läkaren och kemisten Daniel Rutherford krediteras med sin upptäckt . Men det var franske kemisten Antoine Jean Claude Chaptal som föreslog det moderna namnet kväve 1790.

Betydelse

Kväve är grundläggande för alla levande organismer. Men bara jordbakterier har utvecklat en metod för att fastställa kväve , eller konvertera den från ett element till en förening. Denna process , som kallas kvävefixering , är hur växter, djur och människor överlever . Kvävefixering sker när bakterier som lever på rothår av växter tar kväve ur luften som löst sig i jorden . De omvandlar den till föreningar som nitrater . Nitrater används för att göra proteinmolekyler som är avgörande för cell utveckling . Växter använder dessa nitrater att växa . Djur och människor är försedda med fasta kväve genom att konsumera växterna . Så utan jordbakterier att omvandla kväve , skulle alla andra organismer dör .

Funktion

Kväve är nödvändigt att göra proteiner såsom hormoner . Hormoner är kemiska ämnen som produceras i kroppen som styr och reglerar aktiviteten hos cellerna. De är nödvändiga för processer såsom tillväxt , matsmältning , metabolism, reproduktion och humör kontroll . Kväve gör upp cirka 3 procent av kroppens totala massa. När människor förvärva kväve genom livsmedel, absorberar kroppen det och använder den för tillväxt . Detta är särskilt viktigt under de stadier av graviditeten .

Fördelar

Förutom att vara ett viktigt inslag , har kväve kommit att tjäna andra förmåner . Industrisektorn har hittat en mängd olika användningsområden för kväve gas. Det är ett alternativ till argon gas i glödlampor . Det är också för att göra rostfritt stål . Kväve används vid tillverkning av dioder och integrerade kretsar och även i bränslesystem av militära flygplan för att minska brand hot . Automobile och flygplan däck innehåller kväve på grund av dess tröghet och låg fukthalt .

kväve används i produktionen av ammoniak ( NH3) . Ammoniak används för att göra föreningar såsom ammoniumsulfat , ammoniumnitrat , urea och salpetersyra . Dessa är föreningar som används i gödningsmedel . Kvävgas används för att bevara dokument som självständighetsförklaringen . Det håller syre och andra gaser från att orsaka röta .

Flytande kväve är en annan fördel för människor . Livsmedel kan frysas genom att doppa dem i flytande kväve. De flesta frysta matvaror som finns i din lokala affär är tillverkade på detta sätt . Flytande kväve hjälper till att hålla mat kall under transporten.

varningar

Några av kväve fördelarna fungerar också som faror . Ammoniumnitrat är ett kväveförening oftast köps av lantbrukare som en gröda gödningsmedel . Men ammoniumnitrat kan också användas som ett explosivt ämne, som i bombningen i Oklahoma City 1995.

Lustgas är en gas som bildas genom uppvärmning av ammoniumnitrat . Det är allmänt känt som lustgas och främst fungerar som bedövningsmedel . Det används också som som hastighetsökning för bilar. Men lustgas är fara i att det används som droger. Den fungerar som en snabb hög för vissa, med känslor av avkoppling, yrsel, flytande eller dumt beteende. Men användningen av lustgas i ett stängt utrymme tränger syre. Detta kan leda till kvävning.

Previous:nothing Next:Varför är C- sektionen snitt imbricated ?

Relaterade artiklar


 • hur man använder en glidande överföring styrelse
 • presenter för män med cancer
 • slem bakterier brunnsvatten sjukdom
 • perimenopausal testosteron
 • NACK genomskinlighet test faktorer
 • hur man väljer säkerhet sängens
 • hur man kan behandla symtom på laryngit
 • vad är vanliga och oregelbunden menscykel?
 • essentiella fettsyror för barn
 • hur man rengör ett klipp med en vattenflaska
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com