Varför huden skrynkla när det är vått ?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-01-30
Huden är kroppens största organ och utgör underlag till den känsla av beröring , inklusive förändring i temperatur , tryck och miljö . Hud reagerar också olika miljöeffekter på olika sätt , inklusive att få solbränna som ett resultat av för mycket solexponering och rynkig hud från för mycket vatten exponering

Betydelse

Skin hjälper till att förhindra infektioner, och djupare lager absorbera stötar för att förhindra skador . Men skador på huden genom överexponering för solen kan leda till hudcancer , och långvarig exponering för saltvatten kan leda till uttorkning. Att förstå hur hud reagerar på olika miljöfaktorer kan förlänga ditt liv och skydda din hälsa .

hudlagren human hud är gjorda av flera olika lager . Det yttre lagret kallas överhuden , medan mitt lager är dermis . Dermis innehåller blodkärl , svettkörtlar och nerver och hålls ihop av kollagen som innehåller smärtreceptorer . Överhuden innehåller melanin , ämnet som skapar hudpigment , och dess tjocklek varierar i olika typer av hud . Till exempel den tjockaste områden är handflatorna och fotsulorna .
epidermis även producerar olja kallas sebum , som är en typ av isolering som håller vattnet ute . Du kan se tecken på talg när du rör glas och lämnar ett fingeravtryck efter sig.

Process

När mänsklig hud är nedsänkt i vatten talg tvättas bort snabbare än kroppen kan producera. När exponerade börjar huden att absorbera vatten , vilket gör att ytan av huden att svälla . För att kompensera för den ökade ytan , rynkor vår hud .

Salt Vatten

salthalt vatten påverkar också hur vatten absorberas. Talg är ändå tvättas bort när du bada i havet , men din hud kommer inte skrynklas. Istället kommer den att börja kännas trånga , eftersom saltvatten faktiskt drar vatten från kroppen .

Missuppfattningar

Hud inte förbli desamma genom hela livet , eftersom gamla celler kontinuerligt dör och faller av medan nya hudceller skapas . Dessutom gör huden inte skrynkla till följd av nedsänkning i saltvatten , vilket är anledningen till att simma i en sjö orsakar rynkor men bada i havet inte .

Lösning

Vatten absorberas av huden börjar dunsta så fort kroppen ur vattnet , och huden kommer att börja göra talg igen och snabbt förlorar skrynklat utseende.

Previous:nothing Next:förberedelse för ett colonscopy

Relaterade artiklar


 • effekterna av pektin
 • bakteriedödande effekten av kaliumjodid
 • öra veck & hjärtsjukdom
 • hur du tar bort plåster kvar från huden
 • hur man förebygger hiv -infektion
 • hur kan man få en oberoende barn
 • patofysiologi Kawasakis sjukdom
 • senor hälsa och klimakteriet hormonell obalans
 • moderskap utbrändhet symtom
 • typer av syre tillsynsmyndigheter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com