när du ska sluta med cellprov

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-02-01
En cellprov eller Pap-test, är en medicinsk åtgärd för kvinnor som innebär svabbar och studera celler från livmoderhalsen för att fastställa förändringar och möjligheten att livmoderhalscancer

Historia

Dr George Papanicolaou forskat och publicerat detta medicinsk teknik i början av 1900, därav namnet "PAP" test. Hans upptäckt påverkas kraftigt av antalet livmoderhalscancer fynd hos kvinnor, eftersom läkarna kunde sedan fånga cancer innan det blev dödlig.

Fördelar

Att få ett Pap-test gjort är mycket fördelaktigt för kvinnans hälsa . Cellprov upptäcka cancerceller och andra avvikelser i livmoderhalsen . Normalt bör kvinnan börjar ha cellprov gjort vid 18 års ålder om de är sexuellt aktiva eller om livmoderhalscancer går i släkten , eller vid en ålder av 21 om de inte är sexuellt aktiva eller inte har en familjehistoria av cancer i livmoderhalsen .

Frekvens

Hur ofta får en cellprov verkligen varierar beroende på din hälsa och familjens sjukdomshistoria . Normalt bör kvinnor under 30 år får en årlig examen cellprov . Kvinnor åldrarna 30 till på 65 år få ett cellprov vart annat eller vart tredje år om de haft normala resultat för tre eller flera år i rad . Kvinnor 65 år och äldre kan oftast sluta med cellprov . Däremot dessa riktlinjer inte tillämpas om en kvinna : har ett mycket svagt immunförsvar , är HIV -positiv eller vars mor var utsatt för dietylstilbestrol ( ett syntetiskt östrogen icke-steroid piller ) under graviditeten

arbetsordningen

Vanligtvis Pap. cellprov görs under bäcken tentor . Testet är enkelt men ibland lite ont , poserar en viss grad av obehag . Under tentamen , din läkaren in ett instrument som kallas spekulum i slidan för att se livmoderhalsen . Sedan använder din läkare en kompress för att samla in celler från runt livmoderhalsen .

Betydelse

Även om du inte är sexuellt aktiv eller har en familjehistoria av livmoderhalscancer , med en årlig test cellprov är viktigt . Livmoderhalsprover inte bara upptäcka cancer , kan de hitta infektioner och onormala celler som kan vara dödligt om de lämnas oupptäckta .

när du ska sluta

För friska kvinnor över 65 år , är det inte nödvändigt att fortsätta att få cellprov under en bäcken tentamen . Det är dock rekommenderas , eftersom med en cellprov potentiellt kan spara dig tusentals dollar i medicinska räkningar om något skulle gå fel . Om du har haft en historia av cellprov som kom tillbaka som uppvisar avvikelser, rekommenderas det att du fortsätter att ha cellprov tills du har tre års normal tester .

Expert Insight

För att skydda dig från andra virus också upptäckts av cellprov såsom humant papillomvirus , rekommenderar läkarna att få en HPV- vaccination . Läkare rekommenderade också att en kvinna har ett cellprov gjort var sjätte månad om hennes prov kom tillbaka positivt för avvikelser .

Previous:nothing Next:steg-för - steg graviditeten stadier

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort kolloidala järn från vatten
 • Hur man känner igen de abstinensbesvär av tobak cigaretter
 • hur du döljer hälsosam mat så att din familj kommer att äta den
 • aktiviteter att göra med Homebound pensionärer
 • hur man vårdar någon med stöd i hemmet
 • funktion struphuvudet
 • hur man skall avgöra manlig eller kvinnlig foster genitalier i en ultraljudsundersökning
 • säker insektsgifter för barn
 • hur man detox under amning
 • hur man hittar en barnläkare i Australien
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com