faser av cellandning

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-03
Alla levande organismer består av celler , den grundläggande enheten i livet . Två typer av celler inkluderar eukaryota , som innehåller ett kärna inom dess membran vägg och prokaryote , som inte har en kärna . Men båda typer av celler levande saker som kräver energi för att överleva . I en process som kallas cellandningen , dessa celler bryta ner mat i form av glukos för att ge den energi som behövs för liv .

Glykolys

glykolysen, det första steget i andning , bryter ner en enda molekyl av glukos i två kol molekyler som kallas pyruvat eller pyrodruvsyra . Denna process sker inom cytoplasman i cellen , som är den vätska som finns i cellens membran. En liten mängd energi frigörs i form av adenosintrifosfat (ATP ) , hög energi molekyler , för cellens omedelbar användning , men pyruvates den fortfarande innehåller det mesta av energin från glukos . Den pyruvates in i mitokondrierna , organeller där ATP produceras , och omvandlas till ett ämne som kallas acetyl coenzym A , som är det viktigaste bränslet molekyl för nästa fas av andningen.

Krebs Cycle

acetyl coenzym A går in i citronsyracykeln eller Krebs cykel , väl inne i mitokondrien . Enzymer inuti denna organell kombinera med syre för att bryta ner acetyl coenzym A till kol molekyler . Denna process skapar en restprodukt , koldioxid , som lämnar mitokondrien . Cellen fördriver koldioxid genom sina cellväggar . De flesta av ATP produceras under denna fas är i form av två energirika elektron bärare kallas NADH och FADH2 , som används för att skapa stora mängder av ATP i slutskedet av cellandningen .

elektron transportkedjan

elektron transportkedjan är ett system av föreningar som omvandlar energin från elektronerna i NADH och FADH2 till ATP . Denna kedja är inkorporerad i det inre membranet i mitokondrierna och det frigör väte till mitokondriemembranet att blanda med elektroner som de flyttar från en förening till nästa inom kedjan . Den här processen drar energi från elektronerna och omvandlar det till ATP . När all energi tas från elektroner , de återstående elektronerna kombinera med syre och väte för att bilda vatten som avfallsprodukt .

Previous:nothing Next:vad är HGH & råmjölk ?

Relaterade artiklar


 • gemensamma kvinnors bröst hälsoproblem
 • hur man förlorar vikt snabbt på läktaren klubben
 • hur man tränar säkert under sin graviditet
 • hur man får familjemedlemmar att acceptera det faktum att du är överviktig
 • holistisk medicin kontra traditionell medicin
 • hur man håller åldrandet borta
 • nebulisatorn behandling i pediatrik
 • hur man handskas med graviditetsillamående när man är gravid
 • hur man ser smalare för sommaren
 • Graviditet & kemo
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com