tecken och symtom på Downs syndrom under graviditeten

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-16
Downs syndrom är den vanligast förekommande kromosomavvikelse under graviditeten. Det inträffar när det finns en extra kopia av kromosom 21 . Detta kan orsaka nedsatt mental funktion och fysiska avvikelser . Även om det finns någon möjlighet att förhindra Downs syndrom , finns det tecken på graviditet som kan avgöra om ett barn har det .

Betydelse

Enligt Down Syndrome Society , Downs syndrom förekommer hos 1 av 733 graviditeter . Som kvinna blir äldre , risken för att hon har ett barn med sjukdomen ökar dramatiskt . En kvinna som ligger 45 år gammal har en 1 på 30 chans att få ett barn med Downs syndrom .

fysiska avvikelser

Under 1: a trimestern , många kvinnor har sin första ultraljud . Ett av skälen är att leta efter fysiska avvikelser . Ett av de fysiska avvikelser att ett foster kan ha är NACK genomskinlighet . Det är där halshuden visas tjocknat . Vätska ansamlas i detta område när ett foster har Downs syndrom . En utvidgad hudveck i nacken är ett tecken på Downs syndrom .

Det finns flera andra fysiska avvikelser som kan ses på en ultraljudsundersökning som kan vara ett tecken på Downs syndrom . Dessa kallas " mjuka markörer " eftersom de inte nödvändigtvis innebära att barnet har sjukdomen. Ytterligare tester skulle krävas för att fatta ett beslut . Avsaknad av ett näsben , dilatation i njurarna , och tarm eller hjärtfel kan alla vara tecken som Downs syndrom kan finnas .

onormala blodprover

Ett annat tecken på Downs syndrom under graviditeten är en onormal blodprov . Under den första trimestern , är blodtester görs som mäter en rad biokemiska markörer . En onormal mätning av gravida och plasma protein A ( PAPP-A ) , eller humant koriongonadotropin ( HCG ) kan vara ett tecken på Downs syndrom .

I den andra trimestern , kallas ett blodprov quad screening görs . Detta blodprov åtgärder alfa- fetoprotein , östriol , HCG och inhibin -A . Onormala resultat på Quad screening skulle kunna tyda på Downs syndrom . Falska positiva är vanliga i blodprov , så kommer din läkare att beställa fler tester för att hjälpa bekräfta och ställa en diagnos .

Invasive test

Om något av tecknen på att barnet kan ha Downs syndrom är närvarande, kommer din läkare bekräfta diagnosen med hjälp av mer invasiva tester . Fostervattensprov är ett test där en lång nål sätts in i livmodern och celler tas från fostervattnet. Moderkaksprov är ett test som innebär att man tar celler från moderkakan , och perkutan navelsträngen provtagning är en test där blodet tas från navelsträngen. Alla tre av dessa tester bekräftar Downs syndrom av förekomsten av en extra kromosom . Enligt Mayo Clinic , dessa tester är 98 procent korrekt att bekräfta Downs syndrom . De bär alla en liten risk för missfall , så vanligtvis är endast utföras om andra tecken på Downs syndrom är närvarande , eller om modern är i riskzonen eller över 35 år .

Previous:nothing Next:vad är galla ?

Relaterade artiklar


 • är HRT ok för kvinnor i tidig menopaus ?
 • hur man ska säkerställa en hälsosam sköldkörtel för kvinnor
 • säker insektsgifter för barn
 • lättnad för ett barns öronvärk
 • effekterna av barometertrycket på graviditet
 • sen abort fakta
 • skolan matlåda idéer
 • definiera boskap tillväxthormoner
 • hur man förbereder för en läkare besök
 • som uppfann vatten filter?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com