vad är galla ?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-05-15
Rötning är en oerhört komplex process genom vilken den mänskliga kroppen bryter ner den mat en person äter i mindre delar som kroppen kan använda för processer som cellandning . Magen roll är enormt i denna process , men nästan lika viktigt är den roll som lever och galla . En undersökning av komponenterna i galla och hur dessa komponenter arbetar med livsmedel avslöjar varför galla är så avgörande för matsmältningen

Du behöver : .
Pills
Piller identifiering bok .

Definition

Bile är en vätska som produceras i levern och lagras i gallblåsan . Det är en mag ämne som varierar i färg från gulgrön till brun , beroende på hur koncentrerad den är och den exakta procentsatsen för varje komponent i det .

Komponenter

Enligt Colorado State University och gallblåsan Attack , vatten , fosfolipider , gallsyror , gallsalter och gallpigment göra alla upp galla . Bile innehåller även elektrolyter , bilirubin och kolesterol .

Funktioner

Gallblåsan Attack och Colorado State University förklara att gallan har två huvudsakliga funktioner . Först på den mest grundläggande nivån , galla fungerar som en tensid som sorterar bra och dåliga ämnen i kroppen , få det hjälper kroppen att bli av med avfall som bilirubin och kolesterol . På många sätt är dess roll som liknar njurens . För att göra detta , men galla bryter ner ämnen i livsmedel, som är varför den diskuteras i termer av matsmältningen . Syror i galla absorbera fetter och vitaminer som löses upp i fett i tunntarmen . Utan fetter och vitaminer , skulle ingen av cellerna i människokroppen skall kunna fungera .

produktionen och flödet

Celler i levern kallas hypatocytes producera galla från början. Denna " första steget " galla rinner genom gallgångarna . Eftersom detta händer , epitelceller späd galla med en vattnig lösning . Gallan kommer då in i gemensamma nedsatt kanal ( ringmuskel av Oddi ) reser in i pankreas kanalen och slutligen mynnar ut i tolvfingertarmen (den första delen av tunntarmen ) .

Ibland sphincter av Oddi förblir stängd under galla produktionen . Detta kan inträffa om en person inte har ätit på ett tag och behöver inte gallan hjälpa till att bryta ner mat . I detta fall reser galla till gallblåsan , som lagrar det till senare. Medan galla är i gallblåsan blir galla mycket koncentrerad eftersom kroppen absorberar vatten och elektrolyter från den. Kroppen frigör också kolesterol i gallan. Gallan löser detta kolesterol så att kroppen kan bli av med det. När en person äter igen, släpper tolvfingertarmen cholecystokinin, som stimulerar gallblåsan att frigöra koncentrerad galla.

Vanliga problem

Vanliga problem förknippade med galla produktion inkluderar gallan reflux (liknande sura uppstötningar) och gallsten. Dålig galla produktion kan leda till bristfällig matsmältningen, vilket leder till brist på näringsämnen.

Previous:nothing Next:Vilka tecken och symtom på blybaserad färg förgiftning ?

Relaterade artiklar


 • hur man dricka mindre koffein och sparka kaffe vana utan att lida koffein tillbakadragande
 • hur man skall avgöra manlig eller kvinnlig foster genitalier i en ultraljudsundersökning
 • hur massage solo prostata
 • hur man använder hCG kost för levern hälsa
 • hur man kan bli av candida
 • hjärnans utveckling av en 6- veckors gamla baby
 • Så för att lindra spänningen i fem minuter
 • orsaker till en förlust av hår på kroppen och huvudet
 • information om utvecklingsstörning
 • hur man hittar en styrelse-certifierad allmänna barnläkare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com