Vad händer när du har en tidig period ?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-09
Blödningen kan börja så tidigt som 7 eller så sent som 17 år gammal . I sällsynta fall , börjar det ännu tidigare , kallad " tidig pubertet ". En tidig period visar kroppens vilja att fortplanta sig. Under de två första åren är det normalt att ha oregelbundna perioder som börjar och slutar vid olika tidpunkter. Efter de första två åren , bör din mens blir mer regelbunden och förutsägbar . I flesta fall en tidig period är inget att oroa sig för . Men i fall av tidig pubertet kan en läkare undersökning och behandling bli nödvändig.

Tidig menarche

Medelåldern menstruationen börjar är mellan 12 och 13 år gamla . En tidig period , med början i åldern 7 till 10 , är inte ett skäl att oroa sig . Det tyder bara på tidig mognad av sexuella fortplantningsorgan , vilket kan vara ärftlig .

Hormoner

En tidig period innebär att du har kommit in i puberteten och hypofysen i hjärnan har släppt de kemiska hormonerna östrogen och progesteron , vilket utlöser fysiska och känslomässiga förändringar . Du kan uppleva ett brett spektrum av känslor , som ilska , sorg eller depression som en följd av dessa hormoner.

identitetsfrågor

Du kan uppleva förvirring och obekanta känslor eftersom du nu har en kropp kan föröka sig medan du är fortfarande ett barn intellektuellt . Detta kan leda till känslomässiga svårigheter eftersom du är mottagare av oönskade sexuella närmanden att du inte är känslomässigt redo för . Du kan behöva stöd och skydd av dina föräldrar under denna känsliga tid .

oregelbundna cykler

Om du har startat din tid inom de senaste två åren , är det normalt att det ska börja och sluta vid olika tidpunkter. Din cykel bestäms från början av en period till början av nästa . Under de första åren , kan din cykel senast 21-45 dagar . Efter ungefär två år bör reglera sig själv och sista 21 till 34 dagar per cykel på ett ganska konsekvent sätt .

Cramps

Du kan få magen , ljumsken och ryggsmärtor under din tid , oavsett vilken ålder man är när det börjar . Dessa smärtor kan vara trist och ömmande eller vassa och skytte . Det finns många over-the-counter mediciner tillgängliga för mensvärk i de flesta livsmedelsbutiker och apotek . Kramper beror på en kemikalie i kroppen som kallas prostaglandin , vilket gör att livmoderns muskler att dra ihop .

Puberteten personliga ägodelar

Du kan uppleva många av effekterna av en tidig period som utveckling av bröst som kliar och pirra . Du kan uppleva ett bröst utvecklas snabbare än den andra . Höfterna kan bli rundare och bredare . Du kan utveckla armhålan och könshår och märker att du nu svettas och har nya lukter under armarna. Du kan också uppleva flytningar. Du kan få finnar och akne i ansiktet, nacke och rygg. Dessa är alla normala händelser under en tidig period som ett resultat av dina hormoner, och bör avta med tiden.

Tidig pubertet

Om en period börjar tidigare än 7 års ålder, kallas det "brådmogen puberteten. " Skälen till detta förtida utveckling är inte helt klarlagd. I sällsynta fall är det på grund av en infektion, ett hormon sjukdom, tumörer, skador eller missbildningar hjärnan. Det är ofta behandlas med medicin för att fördröja utveckling eftersom de ben fram för fort från början, och sedan förkrympta i vuxen ålder, så att flickor med tidig pubertet inte når sin fulla höjd potential.

Previous:nothing Next:kvinnor och skrumplever

Relaterade artiklar


 • hyperpigmentering i spädbarn
 • insekter och spindlar spray under graviditet
 • Hur sluta röka utan fläckar
 • juridiska frågor på långsiktiga invaliditetsförsäkring
 • hur man kan bli av spiral lukt
 • genetisk testning för graviditet
 • hur du utformar ditt eget program autism hem
 • hur man förebygger halsbränna i 3 enkla steg
 • Vad är navelsträngen stamceller?
 • LTC försäkring för personer med hälsoproblem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com