anatomi av tunga och svalg

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-01
När man tänker på det , är anatomi i halsen och tungan en tonåring idé om himlen . Halsen ger en oändlig ström av Munchies , en stadig ström av syrgas och en av de bästa trådlösa ljudsystem du kan tänkas höra . Och med tungan förankrat inuti-precis ovanför ljudsystem , öh, struphuvudet ( larynx )-att du har den bästa maten leverans och vokala instrumentet denna sida av luftstrupe . Mindre lockande för din genomsnittliga tonåring , är dock att i halsen är fodrat med slemhinnan att fånga smutspartiklar och att vissa människor lider av svart hårig tunga som en funktion av dålig munhygien . Men oftast , anatomi och fakta om tunga och hals är underverk att skåda

Funktioner

kryllar muskelfibrer , är tungan nästan alla muskler . Orgeln har två aspekter : den muntliga och svalg ( hals ) . Den muntliga delen är indelad i spetsen , bladet , front-, center och bak . Pharynx aspekten är den del av tungan som doppar i halsen .

hals ( svalget ) , naturligtvis , ligger precis bakom munnen och under näshålan . Det ligger ovanför matstrupen och luftstrupen ( trachea ) . Denna passage är talade om i termer av tre huvudområden : den övre ( nasofarynx ) , mitt ( orofarynx ) och nedre ( hypopharynx ) . Tack vare detta eleganta conduit gör mat sin väg till matstrupen och luft flyter längs till lungorna .

Tongue Structures

en struktur som kallas den språkliga membranet rockar i tungan, men på ett bra sätt . Teeny prognoser kallas papiller bokstavligen peppar membranets yta och ger den FULL AV KNÖLAR konsistens alla som har en tunga är bekant med . Smaklökarna-omkring 9. 000 av dem i alla , inklusive de som finns i halsen och gommen-lurar på baksidan , sidor och tungspetsen , med angivande av distinkta smaker av bitter , salt , sött och surt , utöver att kola , pesto , Twinkie och martini .

Throat Structures

Halsen är trimmade med en hal beläggning av slem samt hairlike prognoser ( cilier ) . Flimmerhåren flytta smutspartiklar fastnar i slem ner i matstrupen . Båda sidor om bak i munnen är utrustade med tonsiller och polyper ta plats på baksidan av näshålan . I lymfvävnad i dessa strukturer strider infektion, och om de är borttagna i barndomen, lymfkörtlar i huvud och hals steget upp till plattan.

Gomspenen, slagsäck flankerad av tonsiller på baksidan av halsen, är en del av den mjuka gommen. Det stöd för att förebygga mat och vätska från att rusa in i näshålan och gestaltar några ljud när du pratar. Struphuvudet (larynx) är placerad på toppen av luftstrupen. Där hittar du stämbanden och banan för tal och sång. Något över och framför struphuvudet är struplocket, som omfattar öppnandet för struphuvudet för att förhindra att mat tränger in i luftstrupen och därigenom skydda lungorna.

Smaklökar Primer

luktreceptorceller är det som ger smaklökarna deras form. Var och en har ett microvillus, en hairlike projektion. Dessa celler är kopplade till en serie av nervfibrer som telegraf en viss smakupplevelse, tillsammans med luktsinnet data från näsan-den sanna organ smak, som det händer-att nerven buntar i hjärnan. Enligt bättre hälsa kanalen är luktsinnet ungefär 10. 000 gånger mer kraftfull än smak. Det är inte konstigt många livsmedel smaker inte kan skiljas när man har en förkylning!

Tunga och svalg Disorders

Tungan fungerar fint för det mesta. Men ibland kan det vara problem. Vissa störningar i tungan innebära förlust av smak, svart hårig tunga och glossodyni. Förlust av smak kan leda till när ansiktsnerven skadas eller från vissa mediciner. Svart hårig tunga är sällsynt men tenderar att bero på dålig hygien: Cellerna i tungan hålls från utgjutelse. Och glossodyni kännetecknas av en brännande känsla orsakas ofta av lokala infektioner, skador på nerverna i mun och vitaminbrist.

Throat villkor är vanligare än tunga förhållanden, och de flesta är lätt att behandla. Du sannolikt har upplevt en halsont. Virusinfektioner är ofta boven i dramat, men det finns andra orsaker, exempelvis STREP bakterier eller allergier samt mage sura uppstötningar, som kallas gastrisk reflux. Halsfluss är vanligt bland barn, och det finns faryngit, inflammation i svalget, och hals och esofagus cancer.

Previous:nothing Next:amning och percocet

Relaterade artiklar


 • handtvätt för barn i
 • hur spara mer pengar på receptbelagda läkemedel
 • hur man eliminerar pormaskar från din hud
 • det bästa sättet att sätta i kontakterna
 • hur man levererar en baby i en nödsituation
 • hur man har mer energi naturligt under dagen
 • hur gå ner i vikt under vintersäsongen
 • hur förklarar fibromyalgi till en kär vän
 • glödhet öron & klimakteriet
 • hur man har en framgångsrik tid hos din läkare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com