genetisk testning för par

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-16
Par som vill barn i det 21 -talet har fler alternativ och beslut att göra , på grund av vetenskapen om genidentifiering och testning . För par, och genetisk testning tillgänglig för att utesluta eller upptäcka någon gen avvikelser som eventuellt kan föras vidare till sina framtida barn och medför allvarliga hälsoproblem . Det är viktigt att notera att gentester är inte en exakt vetenskap , resultaten är förutsägelser och sannolikheter

Definition

Genetisk testning är den vetenskapliga metoden för att pröva DNA, eller arvsmassa, en enskild att identifiera kända gener relaterade till sjukdom och handikapp.

Funktion

Många situationer leda par mot genetisk testning: kvinnans ålder, hereditet för ärftlig sjukdom, oförklarliga missfall och tidigare barn födda med en gen som identifierats-sjukdom eller funktionshinder. Dessa villkor är alla indikatorer för möjligheten av genetiska avvikelser.

Före graviditeten Test

Carrier tester utförs med en relativt smärtfritt blodprov som undersöks för specifika nedärvda genmutationer som kan utföras från en förälder till barnet. Roll av transportör tester för att utesluta eller bekräfta förekomsten av en dominant gen eller en recessiv gen. Om paret har skapat embryon från sina spermier och ägg, kan de få dem testade för genetiska sjukdomar-preimplantatorisk genetisk diagnostik (PGD)-innan embryona implanteras i den kvinnliga

Betydelse

Uppgifter som erhållits från. genetisk testning kan vara liv-förändra för par. Beroende på testresultaten, får paret besluta att ändra sina planer att bli gravid barn eller de kan ställas inför en prenatal liv eller död beslut att bära barnet till sikt.

Till exempel kan den framtida mamma upptäcker att hon bär Bracha gener-BRCA1 och BRCA2-den typ av dominerande gener som vanligen förknippas med bröst-och äggstockscancer . Denna upptäckt är säkerligen en skrämma till kvinnan men kan också spela en roll i par beslut att föda barn med rädslan för att en framtida dotter kan ärva mammas muterade genen . I ett annat exempel , kan paret upptäcker att de båda bär på recessiv gen som är associerad med cystisk fibros . En recessiv gen kräver två flygbolag-mamma och pappa-för att skicka den vidare till barnet . I detta fall kan paret välja att föreställa barn , trots risken , hitta en donator embryo , eller antar.

Provning under graviditeten

Genetisk testning kan även utföras under graviditeten. Det är oftast genom att ta ett prov från fostervatten eller ett vävnadsprov från moderkakan . Två exempel på genen avvikelser sökte under graviditeten är Downs syndrom och ryggmärgsbråck. Även riskabelt , korrigerande förfaranden kan utföras på foster i vissa fall om genetisk testning visar något onormalt .

genetisk rådgivning

Med livet -förändra beslut på spel, genetisk rådgivning föreslås alltid och oftast krävs . En genetisk rådgivare är utbildade för att hjälpa paret att förstå för-och nackdelar av genetisk testning, dess resultat , och de valmöjligheter för dem.

Kostnad

Från 2010 varierade den beräknade kostnaden för genetisk testning från $ 200 till $ 3,000 eller mer, beroende på den givna tester . De flesta försäkringsbolag kommer inte att täcka genetisk testning om de inte förpliktas att av läkare .

Previous:nothing Next:postpartum hip smärta

Relaterade artiklar


 • hur man har ett öppet sinne
 • hur kan man få en oberoende barn
 • natriumbikarbonat under graviditeten
 • tecken och symtom på avancerad prostatacancer
 • presenter för män med cancer
 • graviditet och triglycerider
 • Vilka är farorna med att ta ekologisk äppelcidervinäger?
 • vad är anaerob & kondition?
 • tecken och symtom på en fastklämd tillbaka nerv
 • normalt blodtryck utbud för tonåringar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com