mänsklig näsa fakta

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-20
Den mänskliga näsan använder miljontals celler för att upptäcka cirka 10. 000 lukter , långt mindre än många djur , men viktigt för att bibehålla en god livskvalitet . Luktsinnet påverkar förmågan att smaka liksom en väl fungerande människa immunsystem . Näsplastik , eller näsa kirurgi , är en av de vanligaste utförda plast operationer och kan ändra utseendet i näsan , samt förbättra förmågan att andas

Funktion

Två små lukt-upptäcka fläckar bestående av ca 6 miljoner celler och ligger högt i nässlemhinnan ge människor möjlighet att lukta . Luftflödet i näsan följer en intrikat mönster så komplicerat som blodflödet genom hjärtat . Din näsa är bäst lämpad att upptäcka lukter sent på dagen och två personer lukta något som en blomma kommer att rapportera olika intryck . Varje person har en utmärkande lukt identitet .

stark känsla

En kvinnas känsla av mening är kraftigare än en man . Nyfödda är mycket känsliga för hur deras mamma luktar . Medan människor i genomsnitt kan upptäcka cirka 10. 000 lukter , många djur har en mycket skarpare luktsinne . I själva verket är en mindre del av den mänskliga hjärnan fokuserar på luktsinnet jämfört med djur och fiskar. Personer med vissa psykiska störningar, drabbade migrän och svår anorektiker har ofta problem med luktsinnet.

Överväganden

cirka 1 till 2 procent av amerikanerna lider av någon typ av skada deras luktsinne. En majoritet av dessa är över 65 år, när en persons förmåga att lukta tenderar att avta. En nedsatt luktsinne kan ha en stor effekt på en persons liv och hälsa, vilket resulterar i dåligt fungerande immunsystemet samt matsmältning.

Missuppfattningar

Blinda kan inte upptäcka lukter bättre än seende personer. Näsor fungerar också som den främsta organ för att upptäcka smak, i motsats till smaklökarna sitter på tungan. Tungan kan skilja surt, beskt, sött och salt, men alla andra smaker upptäcks och identifieras av celler i våra näsor.

Näsoperationer

Känt som näsplastik, är näsa operation som utförts för att ändra formen på näsan av kosmetiska skäl eller för att förbättra andningen. Förfarandet är bland de fem vanligaste plast operationer utförs varje år. Healing är långsam och det kan ta upp till ett år innan du ser slutresultatet av näsplastik.

Previous:nothing Next:vad är meningen med ergonomiska?

Relaterade artiklar


 • ordentlig fiskolja dosering för barn
 • Så för att lindra ditt barns pollenallergi
 • hörselskydd för brusreducering
 • metabolism hos parasitiska nematoder
 • skönhetsvård eller hudvård rutin för japanska kvinnor
 • hur man handskas med sköra äldre föräldrar
 • hur man skall akut vård
 • Vad är några hem rättsmedel för svullna fötter det ont?
 • Hur du tar din kontaktlins ut
 • Vilka är farorna med soja för spädbarn ?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com