patologi av hypertoni

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-24
Hypertoni är den tidigaste inspelade medicinskt tillstånd , och det upptäcktes först i Kina omkring 2600 f Kr. Det kommer snart att bli den ledande globala dödsorsaken genom hjärtinfarkt ( förstörelse av hjärtvävnaden grund av blod blockering ) , stroke och massiv hjärtsvikt . Överraskande , 90 till 95 procent av orsakerna till högt blodtryck är fortfarande okända . Denna form av hypertoni kallas "primära" eller "väsentlig" hypertoni . De återstående 5 till 10 procent av fallen , så kallade " sekundära " hypertoni , kan hänföras till identifierbara orsaker .

Vad är Hypertension

Hypertension , som är den medicinska termen för högt blodtryck , är ett tillstånd av ökat tryck i blodet i kroppens artärer . Blodtrycket är den kraft som verkar på kärlväggarna av hjärtat pumpar blodet genom systemet . När det gäller överskrider friska gränser finns hypertoni . Blodtrycket mäts som förhållandet toppen trycket i blodet i artärerna ( systoliskt tryck ) jämfört med lägsta tryck ( diastoliskt tryck ) . Detta förhållande av blodtrycket noteras av det systoliska trycket skrivas över det diastoliska trycket. Normalt blodtryck är under 120 över 80, skriven som 120/80, och att mellan 120/80 och 139/89 kallas prehypertension. Blodtryck över 139/89 är den kliniska tillstånd av hypertoni.

Primär Hypertension

Orsaker till primär hypertoni är oklar, men åkomma typiskt tenderar att framträda för vuxna under 50 och 60. Statistiken visar att 70 till 80 procent av primära hypertoni patienter har en familjehistoria av tillståndet. Avkomma till föräldrar som båda hade hypertoni är 250 procent mer benägna att utveckla den själva. Afroamerikaner löper också större risk att få högt blodtryck än vita.

Orsaker till sekundär hypertoni

Sekundär hypertoni kan hänföras till njure avvikelser eller tumörer i binjuren. Medfött hjärtfel kan också orsaka det onda, liksom vissa mediciner som p-piller, decongestants, förkylning och vissa receptbelagda läkemedel. Illegala droger såsom kokain och amfetamin har också kopplats till högt blodtryck.

Symtom

hypertoni har några märkbara symptom som kan hänföras till det. Den har kallats en "tyst mördare" eftersom de flesta individer är omedvetna om deras tillstånd. Dull huvudvärk, yrsel och ett högre än det vanliga antalet näsblödningar, dock ofta meddela tillstånd.

Riskfaktorer

risken för högt blodtryck på grund av genetik, ras och ålder inte kan kontrolleras. Livsstilsförändringar som eliminerar reversibla förhållanden kan dock göras för att minimera risken. Fetma, till exempel, orsakar en ökning av den mängd blod som hjärtat måste pumpa att leverera syre och näring till en större massa av vävnader. Den ökning av blodvolymen får hjärtat att pumpa hårdare och ökar trycket på blodkärlen. Det orsakar också en utvidgning av hjärtmuskeln, vilket i slutändan minskar dess flexibilitet och minskar dess verkningsgrad. Fetma leder också till högt kolesterol, diabetes, njurproblem och sömnapné, som orsakar högt blodtryck. En annan hälsosam livsstil förändring är att sluta röka tobak, som skadar slemhinnan i kärlväggarna och minskar dem att orsaka ett förhöjt blodtryck. Vidare orsakar en otillräcklig mängd kalium i en diet, som reglerar nivån av natrium i kroppens celler, en ökning av natrium, och en ökning av natrium (salt) behåller överflödig vätska, vilket ökar blodtrycket.

Komplikationer

komplikationer på grund av högt blodtryck kan vara dödlig om okontrollerad . Åderförkalkning, härdning och förtjockning av artärer , kan resultera i en hjärtinfarkt , stroke eller massiv njursvikt . Aneurysm , som är utstående blodkärl på grund av en ökning av blodtrycket , kan spricka och vara dödlig . Hypertoni orsakar också hälsorelaterade komplikationer såsom huvudvärk, illamående, yrsel , minnesförlust och andra sjukdomar som inte nödvändigtvis är livshotande , men ändå obehagligt eller problematiskt .

Previous:nothing Next:motståndskraft mot potträning

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på en fastklämd tillbaka nerv
 • hälsoplan SWOT-analys
 • Effekten av eteriska oljor på graviditet
 • säker insektsgifter för barn
 • bidé faq
 • hur du avgör om du har självrisk på humant tillväxthormon
 • minsta gemensamma säkerhet tecken som används idag
 • hur man kan lätt minska ankelsvullnad
 • Vad kan familjemedlemmar förvänta sig av hemtjänst?
 • hur man förebygger bröst ömhet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com