vad som är ytaktiva i andningen ?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-05
Tensid är ett ämne som utsöndras av alveolerna i lungorna . När du andas luft genom näsan eller munnen , passerar det genom din svalget , struphuvudet , luftrör och bronkioler tills den når alveolerna . Alveolerna är sfäriska och består av tunna vävnad för att möjliggöra ett utbyte av gaser . Syre tillförs blodet , och koldioxid avlägsnas . Tensid hjälper alveolerna hålla formen under andning

sammansättning

ytaktiva består av lipider och proteiner . Speciella celler i alveolerna utsöndra ytaktivt , och det blandas med vatten som finns på ytan av alveolerna att täcka insidan av vävnaden . Ytaktivt finns också i några av de små bronchioles intill alveolerna .

ytspänning

Om ytaktivt inte är närvarande, skulle slemhinnan i alveolerna vara belagd med vatten . Vattenmolekylerna har hög ytspänning , eftersom molekylerna dras till varandra . Attraktionskraften ökar när luften är utandningsluften från lungorna och alveolerna blivit mindre . Om det inte finns någon tensid , är ytspänningen så stark att alveolerna kollapsar under utandning och kan inte reinflated . Om alveolerna inte blåsa , kan gasutbyte förekommer inte , vilket kommer att leda till döden . Tensid minskar ytspänningen så att alveolerna håller form under andning . Enligt Johns Hopkins School of Medicine .

värdförsvar

Tensid ofta utsätts för bakterier i luften vi andas. Tensiden innehåller proteiner som arbetar för att oskadliggöra patogener, för att hålla dem från att invadera kroppen . Enligt Jo Rae Wright av Duke University School of Medicine , proteinerna är antimikrobiella , så att bakterier dödas när de kommer i kontakt med tensid .

tidigt födda

Ytaktivt inte utvecklas på spädbarn förrän sent i dräktigheten , Enligt Johns Hopkins School of Medicine . Spädbarn som föds för tidigt har ofta andningssvårigheter på grund av bristen av ytaktiva ämnen. Spädbarn kämpar för att andas kan ges tensid ersättning eller andra andningshjälp, till exempel extra syre.

Lungsjukdom

Patienter med lung sjukdomar som astma, lunginflammation och akut respiratorisk distress syndrome erfarenhet andningsproblem på grund av minskad tensider. Dessa patienter kan ges ersättning tensid som tillägg till andra behandlingar.

Previous:nothing Next:spädbarn missfärgning av huden

Relaterade artiklar


 • Vilka är farorna med naturliga manliga medel?
 • loratadin & graviditet
 • Hur man vet om du behöver ett kolfilter eller omvänd osmos
 • hur man kan stoppa håravfall med naturmedel
 • hur man berättar när du bör undvika att ta acetylsalicylsyra
 • målarbete för pensionärer
 • hur man ser smalare för sommaren
 • steg-för - steg graviditeten stadier
 • hur man kan minska manlig storlek bröst
 • bra pension platser i North Carolina
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com