stadier av barns utveckling efter ålder

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-07-06
Stegen i barns utveckling är milstolpar teoretiskt skapas för att ange hur en genomsnittlig barn utvecklar fysiskt och mentalt. Dessa milstolpar kan uppnås tidigare eller senare av några barn , och fortfarande anses normalt . Men fungerar de som en mätsticka för att övervaka barnets utvecklingsprocess .

nyfödd till 9 månader

Nyfödda barn upp till en ålder av 1 månad är asociala och helt hjälplös . Medan de sover större delen av dagen , de kan göra vissa distinktioner sensoriska , inklusive syn, hörsel, smak , lukt, känsel , smärta och temperatur . Efter 3 månader , barn kan uppfatta färger och börja muntliga prospektering med Coos och grymtande . De börjar bli mer social , leende och fixering på ansikten . Fysiskt är de oftast kunna lyfta huvudet när de placeras på sin mage . Med 6 månader , de flesta bebisar jollra , göra mest vokalljud och ungefär hälften av konsonanter . De har kontroll över sina huvud och armrörelser och kan målmedvetet ta objekt och rulla över . Genom denna ålder , spädbarn känner igen sin mamma och kan skilja mellan bekanta ansikten och de främlingar . Som spädbarn nå 9 månaders ålder , de är starkt knutna till sin mor och har ökat motorisk kontroll, inklusive att kunna sitta upp utan stöd och krypa .

10 månader till 2 år

När barnen kommer upp i första födelsedag Förbättrar deras motorstyrning snabbt . De kan kontrollera sina ben och fötter , stå , krypa , och utveckla finmotoriken av appositioning tummen och pekfingret . Dessa förbättrade motoriska färdigheter leder ofta till barn att kunna vinka farväl samt spela klappa -en- kaka . Detta är också en ålder där barn börja säga sina första ord eller två , och att förstå enkla kommandon och ordet "nej ". Genom 18 månaders ålder , de vanligtvis kan krypa uppför trappor , gå upp till 20 minuter och dra linjer med kritor . De har ofta en rädsla för att skiljas från sin mamma i denna ålder , men de kan göra flertalet kommandon och livnära sig själva . Senast den 2 kan småbarn springa , sparka boll , har ett ordförråd om ca 200 ord , och de flesta har möjlighet att kontrollera sin urinblåsa och tarmrörelser .

2 år till 5 år

I åldern 2 och 3 år , kan småbarn hoppa av ett steg , färg , rida en trehjuling och bygga en kub torn nio till tio kuber högt . De använder också korta meningar . Känslomässigt de fruktar separation , kan possessiva om leksaker , stå emot föräldrarnas riktningar och kan vara obeslutsamma . Senast den 4 , barn är mer självständiga och börja njuta av kooperativ leka med andra barn . Fyra-åringar normalt kan stå på ett ben och rita en cirkel och ett kors . De har levande fantasi , leder till både imaginära vänner och imaginära rädslor . Vid 5 , barn är mycket självförsörjande , att ens kunna klä sig . De kan hoppa , prata klart , och behärskar grundläggande grammatik , med ett ordförråd på mer än 2. 000 ord . De känner stolthet över sina prestationer . De föredrar att leka med andra barn och föredrar kön lämpliga leksaker och aktiviteter .

Previous:nothing Next:tecken och symtom på vattkoppor i en baby

Relaterade artiklar


 • hur man anmäler övergrepp mot äldre online
 • Vad händer när kontaktlinser ut?
 • hur man skall bedöma övergrepp mot äldre
 • fördelar och nackdelar med Lamaze
 • annan typ av kryckor
 • hur du tar bort tuggummi från en hållare
 • baby maginfluensa behandling
 • hur renovera badrum för funktionshindrade och äldre
 • korrekt underhåll och förvaring av glukos monitorer
 • hur man välja rätt stetoskopet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com