medellängd och vikt för tonåringar

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-10-23
Förekomsten av fetma i USA ger även mer uppmärksamhet på frågan om lämplig vikt och höjd för tonåringar . Ett av tre barn under 18 år i USA är överviktiga eller feta , enligt Centers for Disease Control and Prevention . Ändå statistik och la fokus på vikt kan vara förvirrande för tonåringar , som redan kan känna sig osäkra inför att utveckla kroppar . Att förstå vad lämplig längd och vikt för tonåringar innebär är viktig för att säkerställa en god tonåring hälsa .

Inte bara Charts

Friska längd och vikt för tonåringar är baserad på mer än bara siffror på ett sjökort . Alla är en individ , och flera faktorer måste undersökas för att avgöra friska nummer för varje person . Ålder , höjd i förhållande till vikt , kroppsbyggnad och fettprocent måste beaktas vid fastställandet av hälsotillstånd någons kropp, inklusive tonåringar . Till exempel, en muskulös tonårspojke med en stor bygga kan tyckas , med rena siffror , ohälsosam av hans placering på längd och vikt diagram . Men muskelceller väger mer än fett celler . Hans vikt och längd räcker inte att fastställa sin kondition .

Body Mass Index

Eftersom diagram är inte tillräckliga för att avgöra hälsa är body mass index ( BMI ) som vanligtvis används för att hjälpa kvantifiera hälsa och kondition. Formeln för BMI är en persons vikt dividerad med sin längd i kvadrat

Men tonåringar och växande barn är unika i det att deras BMI kommer naturligtvis-. och hälsosamt-fluktuera med utvecklingsstadier . Därför gäller vuxna genomsnitt inte till tonåringar . I allmänhet barnläkare spåra längd, vikt och BMI tonåringar vartannat år i åldrarna 11 och 24 för att få en bättre uppfattning om tillväxtmönster , kroppsbyggnad och hälsa.

sjökort är fortfarande viktigt

Trots att tillväxten diagram inte kan åberopas uteslutande , är de fortfarande ett viktigt diagnostiskt verktyg . Diagram arbete genom percentiler , vilket innebär att de jämförelser av vissa människor i vissa grupper baserade på andra människor i den gruppen. På grund av detta finns det några mätare på vad som är " normalt ", åtminstone generellt sett . För en tonåring att vara i 50- percentilen för vikt betyder hälften av tonåringar i ålder och kön grupp kommer vara längre och hälften kommer att bli kortare . Samma sak gäller för vikt .

Höjd och diagram vikt är jämförelser , men inte uteslutande determiners av vad som är hälsosamt-delvis eftersom de kan vara missvisande . Till exempel, om en tredjedel av alla tonåringar och barn är överviktiga , som kommer att driva upp medelmolekylvikter på listorna . På samma sätt kan en person genetiskt benägna att tunnhet verkar vara under friska gränser .

Hormoner

Hormoner i puberteten är en del av vad som utlöser kroppen att mogna till vuxen form . Teens går igenom ungefär två år av snabb tillväxt . För flickor sker detta vanligtvis mellan åldrarna 10 och 14 , för pojkar är det oftast mellan 12 och 16. Innan denna period får dock normal tonåring organ ta en liten extra tyngd . Flickor också kommer att öka kroppsfett procent under puberteten , medan pojkar vanligen förlora det . Under och direkt efter denna tillväxt period, kroppen förlänger-ibland producera en stereotypt gänglig tonåring kroppsform. Men mognar alla lite annorlunda. Barnläkare är i allmänhet berörs mest ohälsosamma mat-och motionsvanor, eller längd och vikt som är i ett extremfall änden av diagrammet.

Kost och motion kontra kaloriintag

Barnläkare i allmänhet överens om att kost är mycket viktigare än kaloriintaget för växande tonåringar, men att kaloriintaget är en del av näring. Till exempel är en tonåring kost som har mer än de rekommenderade kalorierna men består mestadels av frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein av mindre intresse än en diet under de rekommenderade kaloriintaget men full av skräpmat.

På samma sätt är måttlig motion nyckeln till att upprätthålla hälsa. En tonåring som kan vara lite överviktig, men har god näring, god kaloriintaget och en måttlig motion regim kan vara av mindre intresse än en tonåring som faller i den genomsnittliga zoner i tillväxten sjökort, men som inte underhålla dessa hälsosamma vanor.

Previous:nothing Next:vad som väntar efter en fibroid embolier

Relaterade artiklar


 • Staph infektioner i näsan
 • graviditet risk i solarier
 • Vad är en normal blod onödigt tryck läsning ?
 • Hur är röntgen till hjälp?
 • hur man avlusa en auto interiör
 • är det lättare att bli gravid före eller efter din mens?
 • tecken och symtom på graviditet i 1: a månaden
 • hur man kan förhindra hår mjäll
 • Hur form bandmaskar hos människor ?
 • hur man utnyttjar stödgrupper för att sluta röka
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com