hypertoni och genetiska sjukdomar

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-05-21
Hypertoni , eller högt blodtryck , är en av de vanligaste medicinska förhållanden runt om i världen . Det är ett viktigt folkhälsoproblem , med hög dödlighet ( hög förekomst av död ) och hög sjuklighet ( hög förekomst av sjukdom och arbetsoförmåga ) . Medan särskilda och rena genetiska orsaker till högt blodtryck är sällsynta , det finns vissa kopplingar mellan genmutation och en benägenhet mot hypertoni

Bakgrunden fysiologi

blodtryckskontroll , även i en frisk individ , är en komplicerad process , eftersom den är resultatet av en kombination av hjärtminutvolymen ( hur mycket blod hjärtat pumpar per tid ) och perifer vaskulär resistans ( hur resistenta blodkärlen är att blod försöker att gå igenom dem ) , som alla kan påverkas av en mängd olika faktorer .

Onormal fysiologi

onormala ökningar i blodtrycket kan orsakas av en ökning av blodvolymen , elektrolytrubbningar , njurproblem , metabolt syndrom ( ett tillstånd som inkluderar störningar i fett och socker metabolism , hyperglykemi och hypertoni ) , eklampsi ( ett normalt tillstånd under graviditeten ) , och feokromocytom ( en tumör som utsöndrar hormonet epinepherine ) . Hypertoni kallas " essentiell hypertoni " när det orsakas av problem i regleringen av blodtrycket genom njurarna och binjurarna ( normalt utsöndring av adrenalin från binjurarna och hormonet angiotensin i njurarna hålls under sträng kontroll ) .

genetik och hypertoni

I allmänhet är det svårt att påvisa samband mellan en persons arvsmassa och tendensen att utveckla högt blodtryck . Men i fallet med essentiell hypertoni , har utredare föreslagit några länkar . Dessa omfattar flera faktorer utöver gener , dock med icke- genetiska faktorer, bl. a. saltintag genom födan och binjurarna aktivitet .

Genetiska faktorer vid essentiell hypertoni

Även om den exakta mekanismen är inte känd, verkar genetik för att bidra till essentiell hypertoni , genom avvikelser i gener än påverkar renin-angiotensinsystemet, en grupp av hormoner som reglerar blodtrycket i och runt njurarna . Sättet det här fungerar är att när blodflödet till njurarna minskar , är det hormon renin släpptes som en signal att öka produktionen av blodtrycket medvetenhet hormonet angiotensin .

specifika mutationer

Även en hel del forskning fortfarande behövs , en specifik mutation , eller genetiska defekter , har identifierats . Den kända mutationen finns på en gen som innehåller instruktioner för angiotensin II typ 1 receptor , känd som AT1R . Mutationen orsakar AT1R receptorn inte känner igen och binder angiotensin II . Som ett resultat är mer angiotensin II syntetiseras , vilket resulterar i ett ökat blodtryck . För närvarande pågår undersökningar för liknande genetiska samband .

Previous:nothing Next:graviditet proteinrik kost menyn

Relaterade artiklar


 • vad som påverkar TSH-nivåerna ?
 • ekonomisk hjälp för tidigt födda barn
 • biverkningar av östriol
 • hur man åldras framgångsrikt
 • information om människokroppen tillväxt
 • mjälte infektioner
 • användning av en livmoder dilator
 • hur man börja gå för ditt liv
 • Hur vet jag när mitt barn behöver en stelkrampsspruta ?
 • Skillnaden mellan östrogen och progesteron
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com