hur man läser en prostata rapport

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-10-06
Prostatan är en körtel i det manliga reproduktiva systemet ligger strax under urinblåsan som är ansvarig för att utsöndra en komponent i sädesvätska . Denna valnöt storlek , två-flikiga körtel omger urinröret , som används för att skicka urin från urinblåsan och ut ur kroppen . Vanliga sjukdomar i prostata inkluderar inflammation , infektion , utvidgning och cancer . Eftersom sannolikheten att utveckla dessa tillstånd ökar med åldern , läkare rekommenderar att alla män över 50 har en årlig prostata undersökning och screening . Den vanligaste testet av prostatakörteln är PSA , eller prostataspecifikt antigen blodprov . Beroende på PSA resultat , kan en läkare ordinera en biopsi

Du behöver : .
varmt vatten flaska , värmedyna , menstruella kramper , Motrin

PSA rapport

.
1 .
begära att din läkare ge dig en kopia av ditt PSA-test resultat . Dessa resultat kommer att berätta hur mycket prostataspecifikt antigen i blodet . PSA är en typ av protein som produceras av prostatakörteln, och det är en biologisk markör som används i laboratorietester för att upptäcka sjukdomen .
2 .
förstå att det finns en skala för tolkning för din PSA resultat . Högre resultat , eller till och med falskt positivt resultat , kan förekomma beroende på din ålder , infektion eller godartad villkor . Din läkare tar alla dessa faktorer, utöver din PSA poäng , när man väger din risk för prostatacancer.
3 .
Hitta din PSA-test resultat och jämföra den med följande diagram : ( är PSA-nivåer redovisas som som nanogram av antigen per milliliter (ng /ml) blod . )

0 till 2,5 ng /ml=låg resultatet
2,6 till 10 ng /ml=lätt till måttligt förhöjda
10 -19,9 ng /ml=måttligt förhöjt
20 ng /ml eller högre=förhöjda betydligt

Resultat av 10 eller högre normalt indikerar en 40 procent till 50 procent chans att cancer är närvarande.
4.
begära ytterligare provning och en biopsi om ditt resultat är högre än 10 ng /ml. Generellt sett är ett resultat under 2 ng /ml ingen anledning till oro. Det är upp till dig och din läkare att besluta om ytterligare testning om resultatet är 2 ng /ml till 10 ng /ml. Tidig upptäckt av prostatacancer genom biopsi ger dig möjlighet att söka den bästa behandlingen.

Prostata biopsi rapport


1.
Begära en kopia av din biopsi patologi rapport från läkare. Om resultatet av din biopsi leda till en cancerdiagnos, kommer du vill uppmärksamma följande resultat:. Gleason score, antal kärnor, anatomisk lokalisering, omfattning av cancer, kliniska data, grov beskrivning och kommentarer

2.
Leta reda på resultatet av din Gleason score. Detta kommer att vara ett tal mellan 2 och 10 som representerar hur tumörcellerna ser jämfört med normala celler. Detta resultat är en av de viktigaste för att bestämma cancer s svårighetsgrad. Ju högre siffra, desto mer aggressiv cancer.
3.
Översyn av antalet borrkärnor som tas under din biopsi. Ett tillräckligt antal centrala prover skall tas för att förhindra ett falskt negativt resultat, och bör vara i storleksordningen 10 till 12, men så många som 20 kan tas i vissa fall. Om färre än 10 separata prover tas, är det allt mer sannolikt att cancer kan förbli oupptäckt.
4.
Bestäm anatomiska plats från vilken de centrala prover togs. Varje kärna prov bör märkas att identifiera vilken del av prostata de kom ifrån. Du ska enkelt kunna avgöra om provet var från höger eller vänster sida av prostata, och från vilken zon: i toppen, mitten zon, eller bas. Denna information hjälper bestämma behandling beslut.
5.
Titta på omfattningen av cancer finns i separata prover. Detta resultat kan visas som ett antal positiva kärnor, i procent av cancer per kärna eller totala andelen av cancer finns i hela biopsi prov. Detta resultat skulle anger om cancer sannolikt är begränsad till prostatan , eller möjligen har spridit sig till andra platser .
6 .
Granska grov beskrivning av biopsi vävnadsprovet . Den innehåller viktiga fysikaliska identifierande information såsom längd , färg och märkning av vävnadsprover som tagits .
7 .
Läs igenom kliniska data och synpunkter från läkaren och patologen . Detta kan ge dig värdefull information om vad de letade efter , definiera onormal eller atypiska vävnad och eventuellt även omfattar diskussioner om en oklar diagnos . Följa upp den här informationen med din läkare.

Tips och varningar


 • Bekanta dig med prostata besvär, och deras tecken och symtom, samt söka läkare om det behövs.
 • Försök aldrig att diagnostisera eller behandla din sjukdom baserat på din tolkning enbart av dina testresultat. Rådgör alltid med din läkare om dina resultat och behandling.


 • Previous:nothing Next:Vilka symptom gör kvinnor med hög DHEA hormoner ?

  Relaterade artiklar


 • vad är en MRI ?
 • funktion av höger kammare
 • buksmärtor och lunginflammation hos barn
 • bensvaghet på grund av graviditet
 • vad är en normalt blodtryck för en kvinna ?
 • hormonbehandling under klimakteriet
 • kan du göra ett DNA-test under graviditeten?
 • hur man kan få gratis medicin bistånd receptbelagda läkemedel
 • hur man hittar en screening livlina hälsa
 • hur att kyla en kudde och slåss nattliga svettningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com