vad är skillnaden mellan MRI & PET-undersökning ?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-05-23
Patienter som är oroliga och förvirrade över de olika medicinska tester deras läkare utföra kan vara till hjälp att förstå skillnaden mellan de vanligaste tester på anmodan av läkare . Två exempel är MR och PET-scan

MRI Beskrivning

Magnetisk resonanstomografi eller MRT , är en provningsmetod som tar detaljerade bilder av de stora områden av kroppen genom användning av ett magnetfält och radio vågor . Patienten placeras i en maskin som innehåller ett stark magnet . Maskinen är oftast långa och tubulär , men ofta nog bara den kroppsdel som testas är innesluten i röret .

MRI Använder

Läkare använder MRI för att titta på huvudet och hjärnan för tumörer , tecken på en stroke , Ögonskada och andra skallskador . MRI är också användbart för att hitta sjukdomar och avvikelser i de flesta organ . Skelett-och ledproblem , t. ex. artrit , kan upptäckas genom en MRI , kan som blockerade blodkärl , ven och artär problem och aneurysm .

PET-undersökning beskrivning

PET står på positronemissionstomografi. Detta test använder ett ämne som kallas ett spårämne vätska som förs in i kroppen intravenöst . Eftersom ämnet färdas genom blodomloppet , spår en kamera och registrerar platser av positivt laddade partiklar i spårgas.

PET -scanning använder

Läkare använda resultaten från en PET-undersökning för att diagnostisera och övervaka sjukdomar i nervsystemet , såsom Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom, liksom hjärtsjukdom . PET-undersökning är också till stor hjälp i att upptäcka och övervaka spridningen av många typer av cancer .

fördelarna för varje

En MR kan ta detaljerade bilder av ett visst organ i kroppen , till exempel hjärnan eller hjärtat , eller en hel kropp struktur, till exempel blodkärl eller i ryggraden , medan en PET-undersökning ger en mindre detaljerad titt på kroppen, men är till stor hjälp för att bestämma organfunktion och blodflöde .

Previous:nothing Next:omega 3 & Omega 6 fettsyror dagliga intaget hos barn

Relaterade artiklar


 • vad är orsakerna till förhöjda dopamin ?
 • hur man förebygger graviditetsillamående
 • hur man effektivt stoppa snarkning
 • hur man minnas förebyggande medicinska behandlingar
 • hur man kan bli av mul svamp
 • Varför är fentanyl används i obstetrik ?
 • hur förklarar cellandning att barn
 • Premarin biverkningar för småbarn
 • påverkan av ungdomarnas kön och utbildningsnivå om narkotikamissbruk
 • hur man kan stoppa att bli sjuk
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com