hur man ska tolka medicinsk forskning

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-07-13
Det är en gammal tradition: Forskare arbetskraft för år för att skapa, säga att en inkrementell överskott av aminosyran isoleucin i den vänstra främre delen av levern korrelerar något med ökad livslängd, och dagen efter det att resultaten har aviserats, tabloid rubriker skriker "Isoleucin: nyckeln till evigt liv" Om du är typen som justerar din hälsa regim beroende på vad du läst i tidningen, kanske du först vill tänka på hur man ska tolka medicinsk forskning.

Du behöver:
Prescription
. Hydroklortiazid.


1.
Ta rubriker med en nypa salt. OK, kanske en nypa salt vara dåligt för dig om du har högt blodtryck, men det kan också vara ett bra sätt att behålla din elektrolytbalansen. Se vad vi får på här? Med nödvändighet, kan tidningar och tidskrifter för närvarande inte alla "IFS", "ands" eller "men" av komplexa medicinska forskningen, och tenderar att koka ner resultaten som bara gäller för en smal del av befolkningen i en värdelös metylbromid för alla.
2.
Förstå att medicinsk forskning är en fortlöpande process. Det är möjligt för en studie av 100 patienter som visar en liten fördel av dagliga doser av vitamin E för att vara motsägs år senare av en studie av 1000 patienter med mer skilda åldrar och bakgrunder. Medicinsk forskning ger sällan ett entydigt resultat som alla är överens om (med undantag av ett stort antal studier som visar att rökning är i själva verket dåligt för hälsan).
3.
Bekanta dig med medicinsk protokoll. Du har lättare att tolka hälsa nyheter i din lokala tidning om du känner till definitionen av en "dubbel-blind" trial (det är när varken patienten eller läkaren vet om medicin eller placebo är administreras) eller vad det innebär att tillhöra den "kontroll" grupp (dessa är de patienter som inte får behandling i fråga, och jämförs med patienter).
4.
vet att det är svårt att skilja orsakerna från effekter. För att återgå till den fiktiva exemplet ovan är det inte logiskt att säga att ett överskott på isoleucin i levervävnad är direkt ansvarig för ökad livslängd. Ansedda forskare vet att det omvända kan vara fallet: kanske människor med ökad livslängd har, som en följd av deras ämnesomsättning, ökade nivåer av isoleucin i deras lever. Om så är fallet, skulle hög dos isoleucin terapi troligen värdelösa, eller rentav farligt.
5.
Embrace "placeboeffekt. "Forskning läkare har länge försvårats av den tendens av patienter till" vilja "sig i god hälsa genom att helt enkelt tro de tar en helt ny medicin (eller vitamintillskott). Medicinska försök är noggrant utformade för att redogöra för placebo effekt, men vanligt folk är inte så noga med-vilket är varför du bör vara skeptisk när din kusin i Dubuque yrar om sin zinktillskott.


Previous:hur man förstår alternativa sätt att mitralisklaffstenos reparera Next:hur man talar så kommer din läkare att lyssna

Relaterade artiklar


 • hur man blir en säkrare senior
 • hur man kan förebygga åderbråck
 • hur man handskas med någon som är dödligt sjuk
 • hur man andas ordentligt
 • Hur vet man att klimakteriet är över
 • hur man kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd
 • hur man kan bota hicka
 • hur man lär sig om alternativ till HRT
 • hur man förebygger hiv / aids i tonåren
 • Hur identifiera flytningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com