hur du korrigerar en förstorad prostata

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-08-17
Prostatan är en liten valnöt formad körtel som sveper runt öppningen av den manliga urinröret där den möter urinblåsan . Trots att prostatakörteln är närvarande vid födseln , börjar det inte växa förrän puberteten och stannar vid en ålder av tjugo . Under en människas fyrtiotalet börjar prostatakörteln att växa igen som naturlig del av åldrandet. Detta kallas benign prostatahyperplasi ( BPH) . En förstorad prostata kan också uppstå till följd av prostatacancer eller en prostata infektion . En förstorad prostata bör behandlas av läkare eller sjuksköterska för att undvika urin och sexuella komplikationer .
1
känna igen tecken på en förstorad prostata . . Prostatakörteln wraps faktiskt kring den manliga urinröret så om den blir större , kan det pressa urinröret och orsaka vattenkastningsbesvär. Du kan få problem att kissa eller endast har en mycket svag ström vid urinering . I svåra fall kan du inte kan kissa alls . En förstorad prostata kan också orsaka smärta vid urinering eller utlösning .
2 .
Se din vårdgivare och förklara dina symtom . Han kommer att göra en prostata testet för att utvärdera storleken på din prostata tentamen. Han kommer också att söka onormal tillväxt i prostatakörteln, vilket är ett tecken på cancer. (Om inte hittar onormal tillväxt, får han också ta ett litet prov av prostatakörteln vävnaden till ytterligare test för cancer. ) Din läkare kommer också att be dig att lämna urin-och blodprov. Din urinprov kommer att testas för förekomst av bakterier, vilket kan vara ett tecken på en urin-eller prostata infektion. Din blodprov kommer att testas för förhöjda nivåer av prostataspecifikt antigen (PSA), som hjälper vätskeform sperma. Förhöjda nivåer kommer att föreslå en förstorad prostata.
3.
Behandla den underliggande orsaken till din förstorad prostata. Om en prostata infektion har inflammerad din prostatakörteln och orsakade det att svälla, kommer din läkare att förskriva antibiotika. Om din läkare anser prostatacancer, får han föreslå avlägsnande av hela eller delar av prostatakörteln. När du behandla den underliggande förutsättningen för en förstorad prostata, hittar du att det återgår till sin normala storlek. Det enda undantaget är godartad prostataförstoring, som är en normal del av en mans åldrande.
4.
Tänk receptbelagt läkemedel terapi för godartad prostataförstoring. Beroende på din totala hälsotillstånd, kommer din läkare föreslå hämmare eller alfa-blockerare för att minska effekterna av en förstorad prostata. Alfa-blockerare kommer slappna bäckenmuskulaturen, inklusive de runt urinblåsa och prostata. Hämmare kommer att krympa prostatakörteln, men tar längre tid att arbeta och bara i mycket stora prostates.
5.
Tänk noninvasiv, icke-kirurgisk behandling, inklusive mikrovågsbehandling och radiofrekvensfält terapi. Dessa förfaranden använda strålning för att förstöra den del av prostatakörteln som blockerar eller återhållande urinröret. Du bör vara medveten om att dessa förfaranden kan få negativa effekter på mannens fertilitet. Professionella prostata massage kan lindra en del av smärta i samband med godartad prostataförstoring, men är inte känt för att minska storleken på en förstorad prostata. Det har dock inte visats påverka fertiliteten på något sätt.
6.
Tänk kirurgiskt minskning eller borttagande av prostatakörteln vid svåra fall av godartad prostataförstoring. Detta steg bör endast tas på sista utväg för de fall där urinering och ejakulation är nästan omöjligt. Prostataoperation är invasiv och kan ta upp till en månad att läka helt. Prostataoperation kan också påverka fertiliteten och vara ganska smärtsamt .

tips och varningar


 • tidigare en förstorad prostata diagnostiseras och behandlas , desto bättre är prognosen . Män över femtio bör ha en årlig prostata tentamen eftersom de är mer benägna att utveckla prostata problem än yngre män .


 • Previous:hur man förstår alternativa sätt att mitralisklaffstenos reparera Next:allmän livsmedelssäkerhet





  Relaterade artiklar


 • hur man förbereder brösten för amning
 • hur man väljer en förlossningsläkare
 • hur du skyddar dina ögon när du använder en dator
 • hur man mäter längden på en promenadkäpp
 • hur du får ditt barn att äta grönsaker
 • Hur vet man att ringa doktorn efter mastektomi kirurgi
 • hur man använder en örontermometer
 • hur man vet riskerna med mastektomi kirurgi
 • hur man känner igen symptom på klimakteriet
 • hur man bär en protes




  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com