hur undersöka prostatan

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-08-14
Prostatan är en liten körtel som sitter vid öppnandet av den manliga urinröret in i urinblåsan och utsöndrar vätska under utlösning . Prostatahyperplasi vätska hjälper spermierna lever längre inne i slidan och ökar chansen för reproduktion . Även om den största tillväxten spurt är under manlig pubertet , erfarenheter prostatakörteln annan tillväxtperiod under en mans 40-talet . Efter 50 , män är mer benägna att utveckla problem med prostatan . En årlig prostata tentamen är ett sätt att säkerställa tidig diagnos av prostata problem . En prostata tentamen utförs av en professionell kan göras snabbt med relativt lite obehag för patienten

Du behöver:.
Sterila medicintekniska handske
. Smörjmedel.
Objektglas.


1.
Ha en uppriktig dialog med patienten om vad prostata tentamen kommer att medföra. Vissa patienter som har sin första prostata tentamen är inte medveten om att du måste sätta fingret i deras anus att undersöka prostatakörteln. Lyssna på deras problem och svara på eventuella frågor de kan ha innan prostata tentamen.
2.
Be patienten att dra ner eller ta bort hans byxor. Han skall sedan böjas något, vila händerna på en disk eller tentamen bordet. Lägg en steril handske på handen du tänker använda för prostata tentamen. Bred glidmedel på pekfingret på den handen och ut på analöppningen av patienten. Detta minskar patientens obehag under tentamen.
3.
Alert patienten att du är på väg att börja. Sätt in handskbeklätt finger sakta med en nedåtriktad vinkel i analöppningen. Be din patient att slappna hans ringmuskler och inte fortsätta förrän han gör det.
4.
Undersök så mycket av rektala vägg som du kan. Känsla för bäcken strukturerna genom ändtarmen väggen. Börja med rätt laterala sida, flytta till den bakre väggen och sedan till vänster sidovägg. Prostatakörteln kommer att placeras längs den främre väggen ändtarmen. När du har hittat prostatakörteln, undersöka dess yta, inklusive flikar och fåran som skiljer de två lober. Ta del av storlek, form och dess konsistens. Fråga din patient om han upplever ömhet när du trycker på någon del av prostatan.
5.
Långsamt bort fingret från patientens analöppningen. Undersök avföring på din handskbeklätt finger. Om du behöver också en fekal utstryk, överför avföring från handske till ett labb bild för utvärdering. Kasta handsken.

Tips och varningar


 • Det är möjligt att ge dig själv en prostata tentamen men inte tillrådligt. En lyckad prostata tentamen måste göras av någon som har utbildning att erkänna nyansskillnader mellan en frisk prostata och en onormal ett. Se din urolog för en professionell prostata tentamen .


 • Previous:hur man förstår alternativa sätt att mitralisklaffstenos reparera Next:Så här hjälper du självmordsbenägen tonåring

  Relaterade artiklar


 • bedrest övningar för graviditet
 • hur man ska äta under amningen
 • hur man uthärda de första timmarna av arbetskraft
 • hur man känner igen symptomen på svampinfektion
 • hur man ska hantera barn matningsproblem
 • hur man väljer att göra gastric bypass operation
 • hur man behandlar en blåslagen spik
 • hur man reser med bil när man är gravid
 • hur cool själv utan luftkonditionering
 • hur man bär en protes
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com