strålningens effekter på reproduktion hos kvinnor

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2014-10-17
Kvinnor som utsätts för strålning under diagnostiska förfaranden , eller som måste genomgå radioaktiva vid behandling av cancer och andra sjukdomar kan frukta långsiktiga effekter på hälsan. För kvinnor i fertil ålder , kan de potentiella negativa effekterna av strålning på fortplantningsorganen vara livsavgörande

Vad är strålning ?

Strålning är producerad av röntgenapparater , radioaktiva isotoper och strålning maskiner terapi . Hög energi strålning kan användas för att döda cancerceller och krympa tumörer . Extern-strålbehandling kommer från länder utanför kroppen , medan inre strålbehandling kommer från radioaktiva ämnen som släpps ut inuti kroppen vid behandling av cancer . Bestrålning , eller strålbehandling , är systematisk strålbehandling där ett radioaktivt ämne reser i blodet vävnader i hela kroppen .

biverkningar

Även avskärmning av bly kan användas under extern strålbehandling i höft , bäcken , lårben och urinblåsa kan det finnas spridd strålning som kan påverka de kvinnliga könsorganen . Den vanligaste biverkningen av strålbehandling är tillfälligt eller permanent kvinnlig sterilitet . Enligt RadiationAnswers. org , kvinnor som inte lider av sterilitet efter strålning och kan få barn inte är på en signifikant ökad risk att få ett barn med missbildningar.

genetiska effekter

exponering för strålning kan resultera i förändringar i DNA , som också kallas strålning-inducerade mutationer. En könsceller-mutation , eller ärftliga genetiska effekter , uppstår när DNA i ett reproduktiva cell i ett ägg eller spermier är skadade . Denna mutation kan också strålningsinducerade och kan resultera i hälsoproblem såsom missfall , dödfödsel, kongenitala defekter , för tidig död , kromosomavvikelser och cancer senare i livet .

Förebyggande

Även komplett förebyggande av exponering för strålning är oundviklig , kvinnor som skall genomgå diagnostisk röntgen som kommer att innebära direkta yttre strålning till äggstockarna bör rådgöra med en radiolog om den uppskattade mängden exponering som kommer att uppstå under förfarandet. Den minimala mängd röntgenbilder bör tillföras för att minska strålning. Under de flesta diagnostiska förfaranden, motsvarar den mängd strålning mindre än 5 rad, vilket inte utgör någon risk för patienten.

Bevarande av fertilitet

Kvinnor som är skyldiga att ha strålbehandling för cancer behandling eller radioaktivt jod för hypertyreos ska diskutera möjliga reproduktiva biverkningar noga med sin läkare. Ägg skörd och frysförvaring att behandlingen inleds kan vara ett alternativ, men det beror på de individuella kliniska omständigheter. Ett annat alternativ är äggstockarna införlivande, ett kirurgiskt ingrepp där äggstockarna flyttas i sidled för att undvika strålning och sedan flyttas när behandlingen har avslutats. En kvinna som skall genomgå strålbehandling bäcken för Hodgkins sjukdom eller andra gynekologiska maligniteter kan vara en bra kandidat för laparoskopisk förfarandet.

Previous:hur man förstår alternativa sätt att mitralisklaffstenos reparera Next:vad är förlossningskanalen ?

Relaterade artiklar


 • Vilken är den idealiska LDL läsning för en kvinna ?
 • Vad är en normal blodtryck behandlingen och vad är en låg blod pressue läsning ?
 • Vilka är orsakerna till blod i barnets avföring ?
 • hur de ska hantera med för tidig menopaus
 • hur man skall avgöra den bästa tiden att genomgå en hysterektomi
 • frontalloben anfall hos barn
 • hur man sterilisera kontaktlinser
 • hur man undviker fallit valv
 • vad är den viktigaste funktionen i bukspottkörteln i matsmältningssystemet ?
 • aerolizer inhalator information
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com