hur mycket järntabletter bör en kvinna ta ?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-11-21
Enligt World Health Organization , är järnbrist vanligare i både industriländer och utvecklingsländer. " Järnbrist drabbar fler människor än något annat tillstånd , utgör en allmän hälsotillstånd epidemiska proportioner ", står WHO uttalande om järnbrist . Centers for Disease Control, att göra rekommendationer för att förebygga och kontrollera järnbrist nämner US Department of Agriculture statistik som visar att färre än 30 procent av amerikanska kvinnor i åldern 12 till 49 få tillräckliga mängder järn .

Recommended Dietary Ersättningar

National Institutes of Health noterar att friska kvinnor under barnafödande ålder har det högsta behovet av järn eftersom menstruation och graviditet minskar kroppens förråd av järn . RDA riktlinjer för kvinnor under dessa år är : 15 milligram ( mg) per dag för åldern 14 till 18 , 18 mg /dag i åldrarna 19 till 50 , 27 mg /dag under graviditeten , 10 mg /dag under amning om kvinnan är 14 till 18, och 9 mg /dag under amning för kvinnor 19 till 50. Dessutom kan kvinnor med njursvikt och gastrointestinala störningar som påverkar upptaget av järn kräver extra järn för att förhindra brist

Järn i kosten

Två typer av järn finns i livsmedel . Iron härrör från animaliska livsmedel källor , som kallas " heme järn ", och järn från vegetarisk mat källor , som kallas " icke- heme järn . " Icke-heme järn är mindre lätt upp , så vegetarianer kan behöva konsumera nästan dubbelt RDA för att undvika järnbrist , pekar NIH ut . NIH rekommenderar vegetarianer kombinera citrus mat med järn källor eftersom C-vitamin ökar absorptionen av icke- heme järn .

brist och anemi

allmänt hänvisas till Cornell University studier visar att kvinnor med järnbrist inte allvarlig nog för att betraktas som anemi fortfarande lider negativa konsekvenser av otillräcklig järn . Deras uthållighet av motion och fysisk arbetsförmåga är nedsatt , och om de utövar att vara vältränad , de får mindre nytta av detta arbete. Jere Haas , professor i mödrar och barn näring vid avdelningen för Nutritional Sciences vid Cornell University i New York , studier de funktionella konsekvenserna av lindrig till måttlig järnbrist över hela världen. "Järnbrist anemi hos kvinnor i fertil ålder är förmodligen 3 till 4 procent av befolkningen, men järnbrist utan anemi är en annan 10 till 12 procent," Haas sade om kvinnor i USA "Vi anser att de är i riskzonen," Haas sade i den andra gruppen.

järn absorptionen varierar

För mycket järn kan vara ett problem i sig. Terapeutiska doser av järntillskott, till exempel, kan orsaka obehagliga problem inklusive förstoppning, diarré, illamående, kräkningar, mörk avföring och buken ångest. Haas pekade på statistik som visar cirka 25 procent av amerikanska kvinnor tar järntillskott. "Det skulle vara lite av en sista utväg. Om du kan få dina näringsämnen från maten du är mycket bättre", sade Haas. Järn i kosten är säkrare på grund av hur kroppen fungerar, konstaterade Haas. "Kroppen i sin oändliga visdom reglerar hur mycket järn man kan ta till sig, sade han. Om kroppen har gott om lagrat järn, skär den tillbaka upptaget av järn i maten. Men om kroppen är igång kort, händer det omvända. "Kvinnor som är järn-brist rampar upp deras absorption av järn i sin kost," Haas säger.

Får tillräckligt mycket järn i kosten

Haas sade lite planering och disciplin som krävs för att konsumera tillräckligt med järn, särskilt för vegetarianer som förbrukar endast icke-heme järn. "Nästan alla kött mat kommer att ha en tillräcklig mängd järn i en liten servering. Och viktigare, det kommer att vara järn i heme form, som bättre absorberas," Haas säger. "Den andra saken att tänka på i USA är att många av våra livsmedel är redan berikats med järn. "Teoretiskt skulle få tillräckligt med kosten järn i USA vara lätt, konstaterade Haas. " Av någon anledning kvinnor inte får en tillräcklig mängd, säger han. Flera faktorer, såsom inkomst och val av livsstil, påverkar kost och näring. "Det är inte svårt att äta dålig kost när du har begränsad inkomst eller dåliga matvanor, "Haas säger. Haas lagt det finns ett starkt samband mellan fetma och järnbrist, på grund av högt kaloriinnehåll, hög fetthalt, låg järn val av livsmedel. Han rekommenderade att människor läser näringsmässiga etiketter på livsmedel och lära sig om rätt kost genom böcker och webbplatser. " Om du inte diagnostiseras som blodbrist , tror inte att du inte har ett potentiellt problem med järn , " Haas säger .

Previous:hur man förstår alternativa sätt att mitralisklaffstenos reparera Next:hur man bli gravid efter ett dödfött barn

Relaterade artiklar


 • hur man tar hand om någon som är sjuk
 • hur man undersöka en mullvad
 • hur man kan lugna en orolig mage
 • hur man ska tolka ett test blodkemin
 • att leda ett vårdgivare grupp för alzhiemer ’s
 • hur HDL fungerar
 • hur man kan förbättra nivåer av testosteron
 • hur lätt blöjeksem
 • Vad händer om du inte behandlar svampinfektioner?
 • hem rättsmedel för psykisk forgetfullness under klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com