hur man drar en genetisk stamtavlan

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-10
En stamtavla är en kartläggning av ett släktträd som är särskilt inriktad på huruvida familjemedlemmar har en genetisk variation . Diagrammet kan du avgöra om en egenskap är dominant eller recessivt , samt om det är X-kopplad eller autosomalt . Med denna information , är det möjligt att bättre bedöma om ett barn som fötts till ett par sannolikt också har samma karaktärsdrag

Du behöver : .
Paper
Penna.
Härskare.
Detaljerad familjen ( de mer detaljerade , desto bättre ) .


1 .
Håll varje familjär generation på en egen rad när du börjar rita trädet . Exempelvis skulle en individs föräldrarna , mostrar och farbröder stå på raden ovanför honom , syskon och kusiner skulle vara på samma rad som han , och barn , syskonbarn skulle vara på raden under honom
. 2 .
Använd rätt kön form för varje medlem av stamtavla . Kvinnor är representerade med en cirkel , och män är representerade med en fyrkant .
3 .
Använd linjer för att visa relationer . En horisontell linje mellan en cirkel och fyrkant visar ett gift par som producerade avkomma . Barn är representerade genom att rita en lodrät linje ner från en linje som förbinder par, en vågrät linje som sträcker sig över alla barn från att par och en vertikal linje som kommer ner från denna budgetpost till varje barn .
4 .

Använd linjer för att beteckna tvillingar , med en liten ändring i det sätt som andra barn noteras . Tvåäggstvillingar ska anslutas till föräldrarnas avkomma linje med ett par diagonala linjer , så de var röra den horisontella linjen på samma ställe . Dessutom är en horisontell linje mellan de två barn som används för att beteckna enäggstvillingar.
5 .
Färg i formerna på dem som har den egenskap som du diagram.

6 .
Kontrollera om den egenskap är dominant eller recessivt . Ett dominerande drag måste tas av en av föräldrarna föras vidare , medan en recessiv egenskap kan föras vidare även när ingen av föräldrarna visar egenskap. Om några barn har drag medan ingen av föräldrarna gör, är den egenskap recessiv .
7 .
Bestäm om drag är X-bunden eller autosomalt . Om bara män har den egenskap , är det X-kromosomen . Om några honor påverkas av drag det är autosomalt .


Previous:nothing Next:manlig förbättring hem åtgärda

Relaterade artiklar


 • hur man bildar hälsosamma vanor
 • hur att lämna hemmet och äta hälsosamt
 • vad är en elektrisk cigarett?
 • sinus lavage hos barn
 • hur lätt menstruationskramper
 • reglering av sköldkörtelns funktion vid graviditet
 • hur man upptäcker vatten i lungorna
 • hur man hittar en kvinnojour
 • hur man kan anpassa till sommartid
 • tidig menstruation information
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com